Cada vegada són més els estudis que ens informen de les diferents implicacions que ha tingut la crisi sanitària viscuda en l'últim any. El llenguatge ha estat un dels aspectes afectats de manera col·lateral però cada vegada més evident en alguns nens que han nascut poc abans de la pandèmia.

Els logopedes ens estem trobant amb un augment de casos de retard del llenguatge degut a la pandèmia.

Per al correcte desenvolupament del llenguatge han de donar-se un conjunt de característiques a l'entorn del nen, un entorn que s'ha vist trastocat per la crisi sanitària global del COVID- 19: 

  • Necessiten d'interacció social amb altres persones que fora del nucli familiar
  • És molt important la interacció relacional amb altres nens de la mateixa edat o similiar
  • L'observació dels llavis i de l'articulació oral que utilitza la persona que ens està parlant. Això el podem apreciar en els bebès quan els parlem, l'atenció que posen a la nostra expressió.

El problema, llavors, ha estat que, durant el confinament, les restriccions socials, les prohibicions, el tancament de col·legis i parcs i fins i tot les converses a través de la mascareta, han privat als petits de tota aquesta informació que utilitzen per a desenvolupar el seu llenguatge, i per això aquest es pot veure retardat en alguns casos.

És important que si els pares o els professors observen alguna dificultat o desenvolupament tardà, es posin en mans d'un professional per a valorar-lo i, si és necessari, intervenir quant abans.

Aquí us deixem alguns consells per a estimular el llenguatge des de casa:

  1. Utilitza i respon a qualsevol intent comunicatiu del nen, tant si és una paraula com si emet un so, somriure, mirada…
  2. Parla molt amb el nen, utilitzant paraules senzilles i fent èmfasis.
  3. Verbalitza totes les accions i objectes que puguis, aprofita qualsevol situació
  4. .Utilitza les rutines diàries per a augmentar el seu vocabulari o treballar les peticions
  5. Acompanya les paraules de recursos no verbals, com a gestos, imatges, dibuixos...
  6. Dóna-li temps per a respondre, no t'avancis a la seva resposta.
  7. Finalment... el joc és un gran aliat del llenguatge, utilitza'l!

Yaiza de Castro Delgado

Logopeda Col·legiada 08-4751 (CLC)

Coordinadora Logopèdia Institut Alba - Premià de Mar (Maresme)Prestem els nostres serveis en localitats pròximes: Vilassar de Mar, Vilassar de Dalt, Premià de Dalt, Cabrils, Cabrera, El Masnou, Alella, Teià, Tiana, Mataró, Montgat. També ens trobaràs en psicologia en línia.