La tornada al col·le sens dubte representa un punt de reinici per les families, pèro sobretot per els nens i adolescents que reclamaran un major nivell d'atenció, d'activitat i d'esforç i en aquesta nova etapa.

La bona notícia per als pares és que, encara que sembli el contrari, la desconnexió i el descans, al costat d'una estabilitat emocional faran millor la seva tornada a les rutines diàries, malgrat que caldrà estar molt pendents en l'etapa de 8-11 anys, perquè la por al rendiment escolar comença a despuntar, així com que puguin ser criticats. En l'adolescència en canvi , a Institut alba creiem que les seves majors pors i inseguretats giren entorn a la seva aparença física i la seva adaptabilitat social.

«En funció de la situació personal de cada alumne la seva adaptació a la rutina serà major o menor»

Com demostren innombrables estudis, els nens i adolescents mostren una neuroplasticidad superior a la dels adults. Segons ens certifica Beatriz Martínez, una de les últimes incorporacions al equip de psicologia infantil i adolescents del centre, no deixa de ser important que els pares expliquin la tornada al col·le amb normalitat i sense traslladar-los incertesa, es clau que percebin aquesta seguretat a casa.

En la primera sessió clínica multidisciplinar de logopèdia, psicopedagogia i psicologia infantil comentem que hem d'aconsellar als pares la necessitat d'adaptar allò que els comuniquem en funció de la seva capacitat d'entendre la situació, sense saturar-los i/o preocupar-los en excés.

En aquest període de “canvis” els nens/as han de saber que comptaran a més, amb el suport del centre escolar, així com de l'equip multidisciplinari del centre  per a solucionar les dificultats i/o canvis que puguin sorgir amb el pas dels mesos.

Els nens són esponges i entenen el món a través de la mirada dels adults, d'aquí la importància que ells sentin i detectin l'afecte, la seguretat i la fermesa per a adaptar-se de nou a la rutina del curs.

Totes les situacions de canvi generen estrès i incertesa, per això la fita principal en aquestes dates és crear un espai de comunicació on poder compartir amb ells les seves preocupacions i inquietuds.

Finalment, volem posar l'accent de la importància de continuar amb les intervencions especialitzades per a continuar treballant aquelles dificultats del curs anterior, o iniciar una avaluació psicopedagògica en cas de detectar dificultes com podrian ser el dèficit d'atenció, els problemes d'aprenentatge, l'autisme, l'adaptació al diagnòstic d'altes capacitats, problemes d'ansietat i/o sota estat d'ànim.

Recordar-vos que de la mateixa manera que els adults, els nens poden mostrar-se reticents a deixar enrere aquesta vida relaxada, sense presses, sense horaris, moments de diversió i sense responsabilitats sense que hàgiu de preocupar-vos.

Ara bé, si observeu que presenten símptomes més pronunciats d'ansietat, estat d'ànim baix o irritabilitat, que generalment venen acompanyats d'altres símptomes físics com a mal de panxa o cap, vòmits, negativa a anar al col·legi, plor, rabietas, etc podrien ser casos en els quals sí que caldria determinar si van tenir o persisteixen els problemes del curs anterior, si hi ha dificultats greus d'aprenentatge, si va ser objecte de bullying, si sofreix d'ansietat en cas de la separació dels pares, entre altres situacions.

En aquests casos és important que un equip de professionals multidisciplinari determini quin pot ser el problema i que solucions i estratègies són les més adequades.

Des de Institut Alba us desitgem una feliç volta a la rutina i en cas de necessitar la nostra ajuda comptem amb un equip que els ajudarà  a avaluar,identificar i abordar aquelles dificultats emocionals, físiques i/o de l'aprenentatge que dificultin el retorn al dia a dia tan necessari per a tots.

Meritxell Alcaraz Forte 

Psicòloga col·legiada núm. 13.018 

Institut Alba és un centre multidisciplinari de Psicopedagogia, psicologia i logopèdia amb un equip de terapeutes especialitzat amb l'aval del nostre prop de vint anys des que obrim la consulta. Volem ser la teva solució i poder ajudar-te/ajudar-vos en les dificultats per les quals estàs/estigueu passant.

 

Prestem els nostres serveis en localitats pròximes: Vilassar de Mar, Vilassar de Dalt, Premià de Dalt, Cabrils, Cabrera, El Masnou, Alella, Teià, Tiana, Mataró, Montgat. També ens trobaràs en psicologia en línia.