Les persones som imperfectes per naturalesa i en continu desenvolupament a mesura que creixem anem evolucionant. Si partíssim d'aquesta base ens adonaríem que és impossible trobar a la nostra «mitjana taronja» ja que ens resultarà estèril buscar a una parella que pugui atendre el 100% de les nostres necessitats.

«El concepte de l'existència de la nostra mitjana taronja és producte del màrqueting»

La societat del segle XXI se centra en la immediatesa i les solucions fàcils i ràpides, desatenent tot allò que ens generi incertesa i una baixa tolerància als pensaments negatius. Després de llegir això, encara creieu que existeix la parella perfecta?

Segons un estudi publicat en 2019 en “The Guardian” per diversos psicòlegs especialitzats en teràpies sexual i de parella, la parella perfecta podria aproximar-se a aquella que sàpiga comunicar-se i que un dels seus membres sigui hàbil en la resolució de conflictes. Després d'aquesta introducció ens atrevim a comunicar que hauríem de canviar el nom de parella perfecta per parella compatible.

Vivim la vida al dia al dia, anem del treball a casa, complim obligacions indispensables, sopem i esperem que arribi el cap de setmana per a poder descansar i fer tasques que durant la setmana ens va anar impossibles i quan ens adonem ja estem immersos de nou en dilluns.

La majoria de les parelles emmalalteix del cúmul de petits problemes que anem desatenent pensant que s'arreglaran solos o que no són els prou importants, cosa que amb el temps i sense adonar-nos van minant la relació fins a convertir-la en una situació insostenible i insuportable.

Després de divuit anys ajudant parelles a resoldre els seus conflictes, arribem a la conclusió que en la majoria dels casos sol·liciten ajuda professional quan el malestar per a un dels membres de la parella és molt alt.

Des del departament de psicologia d'adults us recomanem que no espereu a sol·licitar la nostra ajuda professional quan tingueu la sensació que ja no hi ha solució possible. El millor consell que us podem oferir és que en la prevenció i la cura de la parella es troba la solució i per a això disposem d'un equip de psicòlogues especialitzes en teràpia sexual i de parella.

«L'èxit d'una teràpia de parella està molt relacionat amb el moment en el qual una parella decideix demanar ajuda»

El govern de Dinamarca obliga a esperar tres mesos i a realitzar teràpia de parella a qui es vulgui divorciar. Us pot sorprendre la decisió del govern danès, però l'acolliment que va tenir al país, lluny de suposar un debat nacional va tenir un gran acolliment. Per raons culturals i socials aquesta mesura queda molt lluny que pugui ser aplicable a països del sud d'Europa, per aquest motiu analitzem els principals símptomes que haurien d'alertar-vos que seria necessari acudir a teràpia de parella:

  • Problemes de comunicació
  • Dificultats en la intimitat i/o la sexualitat
  • Projectes vitals diferents
  • Dificultats amb els fills
  • Discussions
  • Infidelitats

En algunes ocasions encara que resulti sorprenent, la finalitat de realitzar teràpia de parella seria l'iniciar una mediació per a evitar danys innecessaris en un procés ordenat i amistós de separació.

L'objectiu de tot terapeuta ha de ser aconseguir el benestar individual de cada membre de la parella, ja sigui per a reconstruint la parella o iniciant la separació.

Des de Institut Alba enfoquem la teràpia de parella des d'una perspectiva cognitiva conductual i emocional ( TCCyE) treballant conjuntament els pensaments i sentiments de de la parella i la seva interacció entre tots dos per a observar les seves conductes.

«La teràpia de parella és com un vestit a mida, on el “disseny” s'esbossa en la primera sessió d'avaluació i es “confecciona” durant les sessions terapèutiques sobre la base de quines àrees es troben més deteriorades»

Per a aconseguir recuperar o reforçar els objectius terapèutics pels quals les parelles acudeixen a nosaltres, totes les teràpies han de planificar-se concorde a un pla establert en les primeres sessions, d'aquí la importància d'una bona avaluació i les primeres dues sessions individuals d'intervenció amb cada membre de la parella. Encara que és arriscat establir terminis d'una teràpia de parella, ja que com dèiem cada parella és un món i molt personalitzada, en termes generals la durada mitjana de la intervenció terapèutica ronda les 10 sessions.

Volem finalitzar aquest article, que desitgem que serveixi de guia per a redirecionar les senderes de l'amor en moltes parelles i consolidin la seva relació a través d'un mateix i de la seva parella compatible amb una frase d'Harry Stack Sullivan:

«L'amor comença quan una persona sent que les necessitats d'una altra són tan importants com les seves pròpies»

Meritxell Alcaraz Forte 

Psicóloga colegiada núm. 13.018 

Institut Alba: Centre de Psicologia, Psicopedagogia i Logopèdia

Prestem els nostres serveis en localitats pròximes al Maresme: Vilassar de Mar, Vilassar de Dalt, Premià de Dalt, Cabrils, Cabrera, El Masnou, Alella, Teià, Tiana, Mataró, Montgat. També ens trobaràs en psicologia en línia.