El Nadal i any nou són possiblement l'època de l'any amb major càrrega emotiva. En un breu període de temps de tan sols dues setmanes emergeixen intenses i dispars emocions, des de la il·lusió i l'alegria fins a la tristesa i enyorança.

Durant aquestes setmanes viurem trobades socials i familiars en els quals es cometen excessos, ja sigui en menjars o sopars, o vetllant més del necessari per al nostre benestar físic i emocional. Però sens dubte, la majoria dels retrobaments familiars porten amb si de manera especial i significativa els records, ja sigui per sers estimats que ja no es troben físicament amb nosaltres i tirem tantíssim de menys, com de temps passats que, a vegades, considerem van ser millors.

Per a la majoria de les persones, el Nadal passa molt de pressa i desitjaria que s'allargués més en el temps. En canvi, per a moltes altres poden fer-se molt llargues i desitjarien que no arribessin o bé esperen que finalitzin aviat.

En Institut Alba som conscient de les pors i inseguretats que sorgeixen davant els canvis vitals que es donen de manera continuada en les nostres vides i que hem d'afrontar de la manera més adaptativa possible.

El Nadal és just un d'aquests moments vitals que genera una mar d'emocions, pensaments i qüestionaments sobre la nostra existència i les nostres relacions familiars i socials, podent en molts casos generar-se crisis personals que afecten significativament el nostre benestar físic i emocional.

Les crisis personals poden ser un autèntic motor de canvi quan s'afronten de manera adaptativa.

Les crisis personals solen presentar-se davant canvis rellevants en la nostra vida, moments en què tot es trontolla i ens deixa vorejant el fora de joc. Al llarg de les nostres vides ocorren multitud de canvis rellevants que incideixen en la nostra manera de ser presents.  A manera descriptiva us plantegem diverses situacions que segurament heu viscut i/o experimentat en algun moment de la vostra vida:

 • Canvis d'estudis i/o treballo
 • Mort d'un ser estimat
 • Diagnòstic d'una malaltia greu
 • Entrar vitalment en una nova dècada
 • Experiències tràgiques i/o traumàtiques
 • Tenir fills i aprendre a ser pares
 • Convivència, matrimoni o divorci

L'ansietat tendeix a sorgir durant les transicions i reflecteix la dificultat per a adaptar-se, sovint relacionada amb la pèrdua de seguretat i protecció.

Sovint no resulta senzill identificar i comprendre que ens trobem en una etapa de crisi personal perquè estem tan immersos en el sofriment que som incapaços d'analitzar amb una certa perspectiva a causa dels sentiments i emocions que ens emboliquen.

Les persones que es troben en una crisi personal solen experimentar una varietat de simptomatologia com:

 • Ansietat
 • Depressió
 • Sentir-se aclaparat
 • Aïllament
 • Falta de motivació i energia
 • Soledad
 • Preocupación i idees obsessives

Meritxell Alcaraz Forte, directora clínica i psicòloga sanitària especialista en teràpia individual i de grup, ens comenta en les sessions clíniques que duem a terme periòdicament per a analitzar i coordinar la intervenció terapèutica, que les persones que pateixen de base algun trastorn ansiós depressiu o personalitats complexes solen presentar moltes més dificultats davant canvis vitals, exacerbant-se la simptomatologia basi d'aquestes.

En Institut Alba, tant en teràpia individual de psicologia d'adults com en sessions familiars en psicologia infantojuvenil, traspassem als nostres pacients que l'ansietat és una resposta normal però exagerada davant determinades experiències, encara que la intenció de la nostra ment i cos és realment protegir-nos davant estímuls que interpretem com certament perillosos.El problema real és la interpretació possiblement errònia i la reacció d'alarma exagerada que tenim davant aquest aquesta situació.
Precisament per això, hem de ser conscients de com percebem i interpretem la situació que ens genera l'ansietat i de quina manera podem gestionar-la per a aconseguir estratègies, aprenentatge i els millors resultats possibles.

En general, ens trobem en la primera visita de recollida d'informació com els nostres pacients estableixen acte estratègies d'evitació o afrontament desadaptativo abans de sol·licitar la nostra ajuda, per això sempre els transmetem que el camí pot ser complex però que la solució passa per desbloquejar les emocions i/o propòsits, d'aquí la importància de comptar amb ajuda professional.

La teràpia integradora, partint de la base cognitiu conductual t'ajudarà a qüestionar aquests propòsits en la vida i proporcionar eines i estratègies per a redirigir el camí per on moure't sense perdre de vista la teva pròpia essència.

Per aquest i altres motius volem a través d'aquest article oferir-vos uns breus consells que puguin ajudar-te en aquests petits sots existencials que les crisis personals fan que hàgim d'enfrontar-nos, i siguin catalitzadors que us ofereixin una perspectiva i resulti una experiència positiva per a tu o per a les persones que vols.Consells pràctics per a abordar una crisi personal

 • Escriu-ho: Saca una llibreta i anota els teus pensaments. En les respostes trobarem com fer front la teva crisi personal.
 • Busca suport: Parlar amb els teus sers estimats sobre la teva crisi personal pot ajudar-te a obtenir una perspectiva de vida diferent i recordar-te l'impacte positiu que has tingut en les seves vides.
 • Medita: La meditació pot ajudar-te a reemplaçar els pensaments negatius i ajudar a prevenir l'ansietat i la preocupació obsessiva relacionada amb una crisi existencial.


  Passar per una crisi personal és més comuna del que podries imaginar-te i ni molt menys tens perquè passar-ho només/a. Si creus que estàs passant una crisi existencial i no saps com afrontar-la o penses que no podràs superar-la, crida'ns i trobaràs el suport necessari per a solucionar allò que t'inquieta, angoixa i intranquil·litza en la teva vida.  Sandra Romero Pérez
  Psicòloga General Sanitària 28412 (COPC)
  Institut Alba: Centri de Psicologia, Psicopedagogia i LogopèdiaPrestem els nostres serveis en localitats pròximes: Vilassar de Mar, Vilassar de Dalt, Premià de Dalt, Cabrils, Cabrera, El Masnou, Alella, Teià, Tiana, Mataró, Montgat. També ens trobaràs en psicologia en línia.