Daniel Goleman va definir l'educació emocional com la base per a construir éssers humans plens i resilents. Aquesta frase resumeix la importància de conrear la intel·ligència emocional des de petits fins a la vida adulta. En la societat actual, on el benestar i la qualitat de vida són fonamentals, l'educació emocional juga un paper crucial en el desenvolupament personal i social. En aquest article, explorarem la importància d'educar les emocions tant en nens com en adults, i escoltarem les opinions del nostre equip de psicòlogues especialitzades a la matèria.

 Què és l'educació emocional?

L'educació emocional implica el desenvolupament d'habilitats per a reconèixer, comprendre i regular les emocions pròpies i dels altres, basant-se en la intel·ligència emocional, implicant l'ús conscient de les emocions per a la presa de decisions, resolució de problemes o per a relacionar-nos de manera efectiva.

Olga Luna Marín, psicòloga general sanitària d'Institut Alba afirma sobre l'educació emocional:

 "L'educació emocional ens permet entendre les nostres emocions i utilitzar-les de manera adaptativa per a aconseguir un major benestar i una vida més plena".

L'educació emocional en la infància:

La infància és una etapa crítica per a l'educació emocional:

Segons un estudi realitzat a Espanya per la Fundació Botí, el 70% dels nens d'entre 3 i 12 anys té dificultats per a expressar les seves emocions.

Cristina Barceló Saün, psicòloga infanto juvenil d’Institut Alba, destaca:

"L'educació emocional en la infància és fonamental per al desenvolupament d'habilitats socials, l'autoestima i el maneig adequat de conflictes. Els nens que aprenen a reconèixer i gestionar les seves emocions tenen majors possibilitats de convertir-se en adults emocionalment saludables".

Educant les emocions en els adults:

L'educació emocional no és exclusiva de la infància i adolescència, també és important conrear-la quan arribem a la vida adulta.

Segons l'Institut Nacional d'Estadística el 25% dels adults espanyols va informar sentir-se estressat o esgotat emocionalment amb freqüència.

Consultem a Elena Sanz Martínez, la nostra especialista en psicologia d'adults i teràpia sexual i de parella que opina sobre l'educació emocional en aquesta etapa de la vida. Per a ella, l'educació  emocional en edat adulta és essencial per a aprendre a gestionar l'estrès, millorar les habilitats de comunicació i enfortir les relacions, per a així permetre'ns viure una vida més equilibrada i satisfactòria.

Beneficis de l'educació emocional:

L'estudi de la Fundació Botí al qual fèiem anteriorment referència va revelar que:

"El 85% dels joves que han rebut educació emocional consideren que els ha ajudat a enfrontar situacions difícils. A més, es va observar que els adolescents que havien estat educats emocionalment mostraven una menor probabilitat de desenvolupar problemes de salut mental."

La Psicòloga Laura del Moral Fonts, psicòloga general sanitària d'Institut alba amb formació superior en psicologia infantil i adolescents, assenyala que:

"L'educació emocional té un impacte molt positiu, en enfortir la resiliència, prevenir problemes de salut mental i promoure relacions més sanes i satisfactòries com detectem en la consulta i els programes de benestar emocional que duem a terme en *Institut Alba".

En resum, educar les emocions és essencial en totes les etapes de la vida. Tant en la infància com en l'edat adulta, l'educació emocional proporciona a les persones les eines necessàries per a desenvolupar la intel·ligència emocional i promoure el benestar. Les nostres psicòlegues destaquen que :

L'educació emocional ens capacita per a viure de manera més plena i equilibrada, millorant les nostres habilitats socials, la nostra autoestima i la nostra capacitat per a enfrontar els desafiaments de la vida.

En la societat en el seu conjunt, l'educació emocional té un impacte molt positiu, enfortint la resiliència i prevenint problemes de salut mental com dèiem a l'inici d'aquest article, l'educació emocional és la base per a construir persones resilents i amb una vida plena.

Meritxell Alcaraz Forte 

Psicòloga col·legiada núm. 13.018 

Institut Alba és un centre multidisciplinari de Psicopedagogia, psicologia i logopèdia amb un equip de terapeutes especialitzat amb l'aval del nostre prop de vint anys des que obrim la consulta. Volem ser la teva solució i poder ajudar-te/ajudar-vos en les dificultats per les quals estàs/estigueu passant.

 

Prestem els nostres serveis en localitats pròximes: Vilassar de Mar, Vilassar de Dalt, Premià de Dalt, Cabrils, Cabrera, El Masnou, Alella, Teià, Tiana, Mataró, Montgat. També ens trobaràs en psicologia en línia.