El Nadal són dates de retrobaments, afecte i celebracions múltiples amb amics, companys de treball i família; però com tot en la vida, també té una altra cara, repleta de desacords i distanciaments que pot implicar-nos un desgast emocional alt, on l'ansietat, estrèsangoixa i cansament facin acte de presència sinó aconseguim gestionar i regular adequadament les nostres emocions.


Segurament, després de llegir aquests primers paràgrafs de l'article recordeu conflictes i desacords esdevinguts en el vostre propi si familiar. Ruptures sentimentals, enfrontaments entre pares i fills amb l'abandó de la llar per desacords, gestió d'herències, entre moltes altres ocasions en la qual el procés de presa de decisions difereix d'una bona gestió emocional per a evitar conseqüències que aprofundeixin en conflictes majors o crisis familiars de major importància.

Val més qualitat que quantitat; val més el que hi ha, que el que “podria haver-hi”

La vida en si mateixa ens planteja conflictes contínuament, a causa de les nostres experiències, prejudicis, creences i pors que hem anat construint i influint en la nostra manera de pensar portant-nos a culpabilitzar a l'altra/s persona/s sense assumir la nostra part de responsabilitat.

La certesa i l'autoritarisme, amb freqüència, van de la mà timoneada per idees preconcebudes del que ens agradaria o esperaríem dels altres. A través de l'observació i la presa de consciència, el conflicte ha de permetre'ns conèixer-nos a nosaltres mateixos i als altres, descobrint punts de vista allunyats de les nostres creences que hauria de permetre'ns madurar com a professionals i persones.



Plantegem a l'equip de psicologia d'adults de la consulta sobre la qüestió i ens comenten que una vida sense conflictes manca de sentit, ja que viuríem aïllat socialment. Per a exemplificar el seu plantejament esmenten a Daniel Goleman, prestigiós psicòleg i periodista autor del best seller “Intel·ligència Emocional” a través d'una de les seves frases cèlebres:

«El éxito de una pareja está en cómo llegar a un acuerdo sobre cómo estar en desacuerdo»

En pràcticament totes les relacions interpersonals observem persones amb una sorprenent falta de curiositat expressant-se amb una  certesa absoluta i sense deixar espai per al dubte. Aquest prototip de persones mostra un elevat grau de seguretat en  si mateixos, afirmant que coneixen, entenen i poden parlar amb criteri per experiència pròpia  dels altres sense més discussió o sense espai per a preguntes.



En Institut Alba creiem que podem anar més enllà afirmant que els desacords són innats a la nostra naturalesa. La salut emocional de tots els membres de la família ha de mesurar-se a partir de la seva pròpia capacitat per a gestionar els seus pensaments i emocions de manera constructiva.

La confrontació o els conflictes creen marcs mentals i emocionals tancats prevalent la voluntat de vèncer sobre l'esforç per convèncer.

Quan atenem famílies que acudeixen a consulta per a intervenir en conflictes familiars, en la sessió prèvia de recollida d'informació els traslladem que els membres que treballin a reparar aquells moments de discòrdia experimentaran canvis significatius que promouran el seu creixement personal i interpersonal tant en l'àmbit personal com professional.



Sandra Romero Pérez, psicòloga especialitzada en psicologia infantojuvenil ens comenta el cas de dues germanes que després de diversos anys de baralles continuades i períodes de distanciament van acabar sent dames d'honor en les seves respectives noces.



En tots els processos de mediació familiar en Institut Alba establim una comunicació efectiva per a transmetre necessitats i realitzar propostes en un context neutral, que disminueixi la intensitat emocional proporcionant un ambient on la comunicació entre els membres de la família els resulti més eficaç i col·laborativa.

Recomanacions per a enfortir les relacions interpersonals:

  1. Reconèixer l'existència del problema: Sense reconeixement i acceptació de  corresponsabilitat en la seva resolució, no podrem avançar.
  2. Cerca d'acords en el propi desacord:  Podem defensar els nostres pensaments i emocions sense qüestionar la legitimitat de l'altra persona.
  3. Predisposició a cedir: Arribar a acords transversals sobre quins mecanismes i regles del joc puguin ser acceptades per les parts.
  4. Activar la Creativitat: No hi ha solucions senzilles davant problemes complexos dins del si familiar, social o professional.
  5. Mostrar una actitud inclusiva: Tots heu de sentir-vos  copartícips de la solució al conflicte que s'ha generat.
  6. Actitud valenta: Per a poder establir reconnexions emocionals fa falta predisposició a sortir de la nostra zona de confort.

Esperem que els nostres consells siguin d'ajuda en aquelles ferides obertes en l'actualitat i que podrien reobrir-se en unes dates on tots desitgem celebrar de la millor manera possible.

En cas que necessiteu d'ajuda professional per a resoldre aquests conflictes interpersonals en el nostre procés d'intervenció mediadora familiar treballarem:

  • La connexió d'idees alternatives que en l'actualitat obstaculitzen les nostres necessitats.
  • Buscarem solucions diferents a les habituals.
  • Normalitzarem les dificultats a les quals heu d'afrontar.
  • Assistència constructiva i aplicable a la vostra realitat familiar.
  • Proposta d'intervenció precisa i justificada.

Meritxell Alcaraz Forte 

Psicòloga col·legiada núm. 13.018 

Institut Alba: Centri de Psicologia, Psicopedagogia i Logopèdia





Prestem els nostres serveis en localitats pròximes al Maresme: Vilassar de Mar, Vilassar de Dalt, Premià de Dalt, Cabrils, Cabrera, El Masnou, Alella, Teià, Tiana, Mataró, Montgat. També ens trobaràs en psicologia en línia.