Les persones som socials per naturalesa i el llenguatge és l'eina bàsica dins de la nostra interacció social, per aquest motiu venim predeterminats biològicament des que naixem.Tot procés d'aprenentatge porta el seu temps fins a dominar tots els aspectes de desenvolupament, encara que en alguns casos existeixen dificultats per a entendre i parlar alguns sons, paraules i/o frases mentre es troben en el seu procés de desenvolupament del llenguatge i la parla.El desenvolupament del llenguatge té diferents parts i no és fins als cinc anys aproximadament que poden usar el llenguatge fàcilment, encara que en alguns casos poden presentar-se dificultats i podria evidenciar-se que existeix algun trastorn del llenguatge o de la parla.

  

“Un 25% dels menors que triguen a començar a parlar acaben presentant un trastorn de el llenguatge”

 

Els trastorns del llenguatge i de la parla poden presentar-se junts o per separat. Aquí us presentem els principals trastorns del llenguatge:

 

  • Afàsia: Dificultat per a entendre o parlar parts del llenguatge 
  • Trastorn de processament auditiu: Dificultat per a entendre el significat dels sons que l'oïda envia al cervell.

 D'altra banda, els trastorns de la parla són aquells on trobem dificultat en l'articulació o fluïdesa en la comunicació. Aquí és on trobem una de les dislàlies més freqüent, el rotacisme.Des de Institut Alba volíem posar l'accent en una de les dificultats que atenem amb major freqüència en el departament de logopèdia, el rotacisme.  Es denomina rotacisme a qualsevol defecte en l'articulació del fonema “R” simple o múltiple.

 

 “entre els tres i els cinc anys un 30 per cent dels nens no pronuncia bé l'erra”

 


Si complerts els cinc anys roman el problema, és recomanable que acudiu a consulta de logopèdia per a evitar que el rotacisme es converteixi en un defecte permanent, en el qual determinarem el seu origen i establirem un tractament adequat a cada nen

 

En Institut Alba donem molta importància al tractament del rotacisme ja que en moltes situacions hem d'iniciar una doble intervenció al costat del departament de psicologia infantil perquè molts dels nostres petits acudeixen a la consulta amb una autoestima baixa, ja que es veuen immersos en una frustració sistèmica per voler corregir ells mateixos els seus problemes derivant en alguns casos quequejo, o bé per rebre burles de companys i altres nens tant del centre escolar com del seu entorn més pròxim.

 


 Per què es produeix el rotacisme?
 


El rotacisme no és un problema psicològic, encara que com advertíem abans sinó procedim a una intervenció primerenca podrien derivar-se en altres trastorns emocionals.

Existeixen diverses causes que produeixen rotacisme, aquí us indiquem les principals:

  • Mala col·locació de la llengua i l'aire
  • Esquerda en el paladar
  • Presència de fre sublingual
  • Dolenta pronunciació per pares i/o entorn pròxim al menor

La “R” és una de les lletres més difícils d'aprendre, i per això, és una de les últimes a aprendre a pronunciar-se, per aquest motiu com més tard comencem la rehabilitació, més temps necessitarem per a aquesta.

 

Per a finalitzar us deixem un refrany que la majoria coneixeu però que en molts casos reproduir-lo sense dificultis pot resultar tot un repte:

 El ruquet barrigón
ahir es va donar una relliscada.
Per caminar darrere d'un carro
va caure dins del fang.
Quin ruquet picarón,
el ruquet barrigón!Yaiza de Castro Delgado

Logopeda Col·legiada 08-4751 (CLC)

Institut Alba: Centre de PsicologiaPsicopedagogia i Logopèdia

Prestem els nostres serveis en localitats pròximes: Vilassar de Mar, Vilassar de Dalt, Premià de Dalt, Cabrils, Cabrera, El Masnou, Alella, Teià, Tiana, Mataró, Montgat. També ens trobaràs en psicologia en línia.