A pesar que el risc de contagi entorn de la covid-19 vagi normalitzant-se i reduint-se, l'impacte en les nostres vides segueix molt present i ha deixat seqüeles en aquells que per desgràcia han sofert i patit la malaltia.

Segons estudis recents, les seqüeles generades en el sistema nerviós, cardiovascular i digestiu en persones que van ser intubados, van necessitar una traqueotomia, paràlisi facial o una alteració de la motricitat orofacial que els resulta seriosos problemes de qualitat de vida per a recuperar les seves vides anteriors a la malaltia.

El rol que exercim els logopedes és fonamental per a abordar i treballar en la rehabilitació d'aquests pacients, al costat del treball multidisciplinari amb la resta de l'equip de psicologia clínica de Institut Alba.



La relació directa entre logopèdia i covid-19 en aquests pacients és molt elevada.

Segons els últims estudis científics, el 70% de les persones que han requerit hospitalització han patit disfàgia.

Què és la disfàgia i que problemàtica els ha causat?


La disfàgia són els problemes referits a una deglució segura i eficaç per les dificultats en mastegar i empassar els aliments adequadament. És per això que la valoració i intervenció logopèdica primerenca sigui crucial per a recuperar al més aviat possible una alimentació normal.



Quines altres patologies podem trobar?


L'ús obligatori de mascaretes ha provocat una reducció de la nostra capacitat respiratòria, en haver de fer-ho per la boca, forcem més la veu o realitzem un sobreesforç en parlar, tibant més la mandíbula i el coll.

Aquesta problemàtica en molts casos ha limitat la comunicació oral o bé ha arribat a paralitzar en alguns casos les cordes vocals.

Tractar i prevenir els problemes de la veu (disfonia ) serà clau on la nostra principal funció com a logopedes serà acompanyar-te en el procés de reeducació vocal, realitzar pautes tant d'higiene vocal com d'exercicis segons la incidència que ens trobem en cada cas.

També ens hem trobat pacients que van presentar problemes neuropatològics com a accidents cerebrovasculars en persones que no van requerir intubació.

En aquests pacients, les seqüeles que ens trobem són alteracions en la comunicació (afàsia) tant per dificultats en la compressió i/o expressió del llenguatge (oral o escrit).

En altres casos, tractem pacients que presenten disàrtria, és a dir alteracions sensitives i motores que dificulten la parla en l'articulació, ja sigui degut a paràlisi o feblesa en la musculatura orofacial.



Des de Institut Alba i concretament el departament de Logopèdia, Quines recomanacions donaries a les persones que estan llegint aquest article?


El Covid-19 ens ha ensenyat a valorar aquelles petites coses, que abans de la crisi sanitària donàvem per assentades i avui podem afirmar que tots hem après a cuidar-nos de nosaltres mateixos (i als altres). Des del departament de Logopèdia de Institut Alba posem l'accent en els nostres pacients i familiars la importància de mantenir una bona qualitat de vida, que només és a les nostres mans el cuidar-ens i ajudar a aquells que apreciem.

Com dèiem abans, la valoració i intervenció logopèdica primerenca serà clau per a recuperar abans la nostra qualitat de vida, per això no dubteu a contactar amb el vostre metge/a de capçalera i acudir a consulta logopèdica professional al més aviat possible.

Yaiza de Castro Delgado

Logopeda Col·legiada 08-4751 (CLC)

Coordinadora Logopèdia Institut Alba - Premià de Mar (Maresme)



Prestem els nostres serveis en localitats pròximes: Vilassar de Mar, Vilassar de Dalt, Premià de Dalt, Cabrils, Cabrera, El Masnou, Alella, Teià, Tiana, Mataró, Montgat. També ens trobaràs en psicologia en línia.