Ara que s'inicia l'anhelat període estival per a nens/as i adolescents després d'un nou intens curs acadèmic, moltes famílies es plantegen com organitzar aquest període vacacional per a intentar trobar la simetria entre la tan necessària desconnexió de les tasques escolars i al seu torn mantenir hàbits i rutines del curs, especialment aquells casos amb fills amb dificultats de l'aprenentatge.

Els nens que tenen problemes d'aprenentatge, TDAH o dificultats de llenguatge són molt vulnerables a patir l'efecte “the summer slide” , un anglicisme emprat per a referir-nos a la pèrdua d'habilitats que una gran quantitat de nens té durant els mesos d'estiu, especialment en lectura i matemàtiques (regressió durant l'estiu).


Al llarg d'aquestes setmanes, en les sessions familiars de psicopedagogia i logopèdia, moltes famílies, ens plantegen com ajudar-los a aprofitar al màxim tot aquest temps lliure.


En Institut Alba, sempre plantegem als pares que han acudit al centre per primera vegada aquest curs, que és normal que sorgeixin dubtes sobre com organitzar aquest llarg període i que no és una comesa senzilla i evidentment es fan més pronunciades quan els nostres fills presenten majors dificultats específiques en l'aprenentatge o a nivell conductual.

Si el rendiment el rendiment acadèmic ha estat inferior al de la seva classe pot sorgir la por o els dubtes que, durant les vacances, els seus fills oblidin molt de l'après i/o abordat durant el curs, i quan hagin de tornar a l'escola els costi agafar el ritme i que s'acreixin encara més les diferències respecte als seus companys en el nou curs.

Algunes de les qüestions que sorgeixen en les sessions familiars de seguiment sobre les vacances d'estiu són:

  • Comprem un quadern d'estiu per a reforçar la lectoescriptura i les matemàtiques? 
  • Li deixem descansar o, per contra, hem d'aprofitar que està descansat per a reforçar allò amb què presenta més dificultat?
  • Continuem amb la rutina diària d'estudiar en alguna franja horària?
  • Continuem anant a fer la reeducació?
  • Els apuntem a un casal o activitat perquè descansin de l'esforç acadèmic del curs?


En les sessions clíniques impartides al juny pels departaments de psicopedagogia i logopèdia s'ha tractat la necessitat d'aprofitar el període de descans escolar per a afermar els aprenentatges o bé, si per contra, les vacances han de servir per a descansar de tot i recarregar piles per al nou curs.

Des de la direcció clínica traslladem que tots els raonaments són vàlids, sempre que, abans de decantar-se per una opció o una altra hem de contemplar aspectes diferencials en cada situació com: 

  • L'edat i el curs escolar del menor
  • Avaluar quan es va iniciar la intervenció  psicopedagògica
  • Determinar el grau de dificultat del trastorn de l'aprenentatge  i la seva possible repercussió en l'entorn escolar i familiar
  • El volum de tasques que l'escola ha recomanat
  • Examinar aquells dèficits o mancances  que el/la menor tingui en aprenentatges bàsics
  • La motivació/predisposició del nen cap a les tasques acadèmiques.


Sobre la base de l'anàlisi personalitzada, hem de veure quin dels dos escenaris és millor per a ells.

En funció al diagnòstic plantegem a l'equip de psicopedagogia i logopèdia les següents consideracions:

1. Quan el/la nen/a ja  fa temps que ha estat diagnosticat i porta temps fent reeducacions periòdiques assíduament durant el curs escolar:

Si hem realitzat un abordatge específic durant tot el curs i la millora s'ha fet evident és moment de descansar. El nen ha de veure que el seu esforç ha valgut la pena, perquè al setembre torni motivat. Els descansos són vitals si volem que la intervenció sigui eficaç. Hem de tenir present que aquests nens porten tot el curs treballant per a obtenir uns resultats que, els han suposat un sobreesforç important.

2. Quan el/la fa poc que ha estat diagnòstic i/o  és el primer moment en el qual els pares es plantegen "quan" iniciar l'abordatge.

En aquest cas podem plantejar a la família començar amb l'abordatge específic més intensiu a l'estiu, d'aquesta manera el nen no perd més temps i milloraríem el pronòstic, perquè el següent curs vagi més tranquil, ja hagi reforçat els aspectes en els quals té dèficits i disposi d'estratègies que el puguin ajudar.

 En tots els casos, ja sigui en psicologia infantil, adolescents i/o en psicopedagogia com a norma general, recomanem el següent:

Tots els menors necessiten d'alguns dies de descans absolut per a desconnectar i  recarregar piles.

  • És important fixar un horari d'estudi  i planificar a llarg termini, per a determinar en quines setmanes es farà el descans total que abans comentàvem.
  • El reforç positiu dels pares quan compleixi les seves rutines i tasques d'estudi encomanades és vital perquè continuï motivat i senti que el seu esforç està compensat.
  • L'estiu és un bon moment per a ensenyar-los estratègies d'abordatge de les tasques, aprofitant el material escolar d'aquest curs.
  • Fomentar la lectura diària compartida, amb el pare o la mare, des de casa abans d'anar a dormir.
    Recomanem no anticipar continguts del curs següent per a no atabalar-los amb informació nova.

Recomanacions per a nens amb trastorns específics de l'aprenentatge


A nivell específic, en els nens amb trastorns de l'aprenentatge recomanem:

Dislèxia:

  • En els nens petits que els està costant començar a llegir és un bon moment per a realitzar jocs i activitats de consciència fonològica.
  • En nens que ja tenen automatitzada la correspondència grafema-fonema però que no agafen agilitat seria recomanable practicar diàriament una lectura ràpida de paraules freqüents, amb l'ús de cronòmetre. També caldria reforçar l'ortografia ensenyant-los la teoria i practicant amb dictats combinant amb redactats curts.
  • En el cas que estiguin cursant secundària caldrà treballar l'ortografia bàsica, el redactat, ensenyar-los a fer esquemes.


TDAH:


  • En els TDAH més petits és necessari que les tasques siguin curtes, divertides, variades, amb reforç immediat i gradual.
  • En els TDAH de nens/as més majors o adolescents cal incidir en la seva organització del temps i el temps d'estudi.


Esperem que els hagi resultat enriquidor l'article i quedem a la seva disposició per a resoldre qualsevol dubte durant aquest període estival, que en *Institut Alba continuem treballant per a perfeccionar, renovar i implementar noves tècniques i eines per a quan s'iniciï el nou curs escolar i ajudar els nostres pacients a aconseguir les seves metes.

Meritxell Alcaraz Forte 

Psicòloga col·*legiada núm. 13.018 

Institut Alba: Centri de Psicologia, Psicopedagogia i Logopèdia

 

Prestem els nostres serveis en localitats pròximes: Vilassar de Mar, Vilassar de Dalt, Premià de Dalt, Cabrils, Cabrera, El Masnou, Alella, Teià, Tiana, Mataró, Montgat. També ens trobaràs en psicologia en línia.