Ningú va dir que educar als nostres fills fos una tasca fàcil. De fet, des de sempre, va ser una aventura.

A pesar que no existeixi un manual d'instruccions, en totes les èpoques hi ha hagut tradicions, tendències i corrents que van guiar a pares i mares amb directrius sobre els camins a seguir en la criança dels nostres fills.

Existeixen quatre tipologies diferents de criança:

  • Pares autoritaris: els que exerceixen autoritat sobre els seus fills i decideixen tots els aspectes de les seves vides
  • Pares negligents: aquells que no mostren interès a formar part de la vida dels seus fills
  • Pares permissius: els que no demanen molt dels seus fills, amb estàndards baixos i poc exigents respecte al que esperen dels seus nens
  • Pares coneixedors: aquells que exigeixen molt dels seus fills al mateix temps que són altament receptius a les seves necessitats

Avui volem parlar-vos d'una tipologia de pares autoritaris que, pesi fer-ho amb la millor intenció i buscant la millor educació per a ells, estan posant en risc la seva felicitat, salut i benestar emocional.

Un estudi elaborat per la Universitat de Singapur revelen que la criança 'tigre' posa en risc als nens de desenvolupar una pèssima imatge personal, sent constantment massa durs amb ells mateixos.

Les «tiger moms» o  els «pareixes tigres» són mares i pares que basen el seu model educatiu sota un pla molt estructurat i estricte on esperin dels seus fills només resultats exitosos.

Com identificar als «pares tigres» o les «tiger moms»?

Els pares i mares tigre empenyen i pressionen als seus fills perquè tinguin èxit a força d'imposar regles estrictes i intenten assegurar-se que tinguin un bon rendiment acadèmic, treguin les millors notes i estiguin concentrats a tenir èxit professional amb l'objectiu que treguin excel·lents en tot i entrin en les millors universitats.

El fracàs escolar o de qualsevol altra activitat extra curricular en la qual els nens no sobresurtin és com un reflex propi, per això res està prou bé i tot ha de ser perfecte en els seus fills.

Com pot afectar aquest model educatiu als nens i nenes que conviuen diàriament en un context familiar asfixiant per a ells?

El fet que no puguin veure la televisió, jugar a videojocs, quedar a jugar amb amics o anar a festes, sempre sota l'estricta supervisió paterna i/o materna pot derivar en conseqüències pitjors, com a alts nivells de depressió i ansietat, abús de substàncies o fins al propi suïcidi.

Els menors que sofreixen aquesta asfíxia acadèmica solen ser nens/as molt crítics amb si mateixos, amb la seva autoconfiança en mínims podent qüestionar-se tots els seus moviments. Aquesta realitat fa que, encara que arribin a aconseguir l'èxit professional, estiguin constantment preocupats perquè el que fan no sigui prou per als seus pares.

Què hauriem de fer com a pares i mares?

Des del departament de psicopedagogia i psicologia infantil a Institut Alba, recomanem tant a pares com familiars implicats en l'educació dels nens, els  hi donem suport en la seva autonomia  i  els guiem en la consecució dels objectius vitals de l'etapa infantil.

És prioritari que, des de petits, els permetem i ensenyem a jugar (solos, amb nosaltres o amb amics) i que, alhora, potenciem l'establiment de relacions amb els seus iguals. Així mateix, és vital que els acompanyem en la resolució de conflictes perquè puguin aprendre estratègies que els permetin afrontar els seus problemes a posteriori.

D'aquesta manera estarem prioritzant el seu màxim desenvolupament personal, emocional, social i acadèmic. Al cap i a la fi, la seva felicitat i autonomia és el que tots els pares anhelem per als nostres fills.

Meritxell Alcaraz Forte

Psicóloga colegiada núm. 13.018

Directora Institut Alba - Premià de Mar (Maresme)

Prestem els nostres serveis en localitats pròximes: Vilassar de Mar, Vilassar de Dalt, Premià de Dalt, Cabrils, Cabrera, El Masnou, Alella, Teià, Tiana, Mataró, Montgat. També ens trobaràs en psicologia en línia.