Assetjament escolar o Bullying
El bullying s'ha incrementat un 20% en els últims anys amb l'increment de l'ús i anonimat que ofereixen les xarxes socials. Segons desprèn l'informe del ‘Observatori per a Espanya de *Bullying Sense Fronteres’, es van registrar 11.229 casos de Bullying durant els últims dos anys.
Els últims estudis que hem analitzat en la consulta s'estima que la majoria de nens/as sofriran o seran testimonis d'alguna situació de *Bullying en la seva etapa escolar.
Molts de vosaltres us haureu fet aquesta pregunta en ser coneixedors d'algun cas d'assetjament escolar en el vostre entorn:
Hi ha alguna manera de prevenir el bullying?
Des de Institut Alba sempre considerem que la prevenció és part de la solució, en lloc d'haver d'abordar el problema en la reacció generada després de l'assetjament escolar.
En l'última sessió clínica del departament de psicologia infantil, Mariona *Graupera, psicòloga col·laboradora del centre comentava que una de les tasques mes importants és comprendre la motivació que porta a menors a assetjar a companys/as de classe, de l'entorn o del centre escolar on estudien.
Durant l'anàlisi sobre l'assetjament escolar posem l'accent en les àrees de Psicopedagogia i psicologia infantil que en molts casos, les famílies no perceben la possibilitat de detectar senyals que indiquin que el seu fill/a pot ser un assetjador/a, però que sempre existeixen indicis que ens fan pensar que *podriamos estar front un cas potencial que derivi en *bullying.
Com detectar si el meu fill és un assetjador
- Observar canvis en el seu comportament habitual
- Es mostren més conflictius
- En els últims temps percebeu que són menys respectuós tant en el nucli familiar com el seu entorn
- Es mostren més exigents
A vegades, podria ser que siguin altres persones les que informin d'algun canvi en la seva manera de relacionar-se amb els altres
Què fer en aquests casos?
Com dèiem abans haurem de comprendre el seu entorn i el seu àmbit relacional a casa per a aconseguir informació dels motius que portin al menor a assetjar a altres nens/as.
Com podem actuar davant una situació així?
Tant si observem assetjament verbal, físic o emocional, la intervenció primerenca serà fonamental per a evitar que es repeteixi una vegada i una altra.
En Institut Alba volem oferir-vos alguns consells que us ajudin a evitar que els nostres fills facin *bullying:
- Escoltar-los sense jutjar els ajudarà a explicar-se millor i potser a explorar com se senten i per què ho fan.
- Explicar-los la importància dels límits dels altres ajudarà el nen a entendre els seus límits i a ser respectuós.
- Ensenyar-los habilitats per a resoldre conflictes els ajudarà a afrontar la confrontació.
- Educar-los en valors com l'empatia, respecte i diversitat.
- Ajudar-los a reconèixer i enfrontar les injustícies.
- Parar esment a les nostres pròpies actituds i comentaris poden no ser apropiats i/o mal entesos per ells.
Inculcar-los confiança en ells mateixos.
Els nens no són adults en miniatura, sinó que tenen una sèrie de característiques psicològiques, evolutives i emocionals que hem de conèixer per a entendre'ls, i que puguin entendre'ns també a nosaltres, oferint-los informació adequada i adaptada.
En psicologia infantil cada detall és important per al creixement sa i estable dels més petits. Per aquesta raó, si noteu algun comportament estrany, el més recomanable és que compteu amb l'ajuda professional d'un psicòleg/a especialista.
En Institut Alba estem per a ajudar-vos i oferir eines i guies que us serveixin de suport i reforç en la salut mental dels vostres fills.
Meritxell Alcaraz Forte
Psicòloga col·legiada núm. 13.018
Institut Alba: Centri de Psicologia, Psicopedagogia i Logopèdia
Prestem els nostres serveis en localitats pròximes: Vilassar de Mar, Vilassar de Dalt, Premià de Dalt, Cabrils, Cabrera, El Masnou, Alella, Teià, Tiana, Mataró, Montgat. També ens trobaràs en psicologia en línia.