El mòbil s'ha convertit en una eina indispensable en el nostre dia a dia. Tot ho realitzem per Internet. És a dir, busquem parella i/o amics per Internet i trenquem relacions, mantenim converses amb desconeguts i publiquem la nostra vida a través d'imatges i vídeos en xarxes socials.


Tal és la implementació a Espanya que disposem de 54,34 milions de mòbils connectats quan la població del país no arriba als 48 milions de persones, en la qual el 97,8% dels internautes entre 18 i 64 anys utilitza telèfons intel·ligents, passant al voltant de sis hores connectats a internet al dia.


“El 80% d'espanyols usa les xarxes socials, amb 37,4 milions d'usuaris actius”



Una rutina diària que és cada vegada més comuna entre els joves i, sobretot, entre els adolescents on estar connectats constantment pot predisposar a situacions de dependència i addicció.


“Més del 50% dels usuaris revisa el mòbil diverses vegades a l'hora”


Fa pocs mesos, la societat espanyola va quedar consternada en veure com un adolescent va ser ingressat dos mesos per la seva addicció a un videojoc de gran èxit entre els joves. Els símptomes que presentava anaven des de l'aïllament social, apatia i rebuig d'interacció social.



En Institut Alba cada vegada ens trobem amb més nens i adolescents que abusen de les noves tecnologies generant-los addicció, amb conseqüències greus per al seu benestar físic, social i emocional. En les sessions amb pares els parlem d'un nou trastorn del comportament, la nomofobia.



Què ocorre si ens deixem el telèfon a casa o simplement ens quedem sense cobertura o bateria?



En situacions com la que aquí descrivim és quan apareixen els símptomes de la nomofobia:


  • Ansietat i nerviosisme per no poder connectar-se a Internet a través del telèfon intel·ligent
  • Pensaments obsessius
  • Taquicàrdies i mal de cap i/o estómac
  • Atacs de pànic
  • Estrès


Com hem comentat anteriorment, aquests símptomes afloren una vegada es produeix la pèrdua de contacte amb el telèfon mòbil, ja sigui per oblit, falta de cobertura o bateria. Però, existeixen altres símptomes recognoscibles que haurien de posar en alerta a pares que alguna cosa no va del tot bé amb el seu fill/a.


  • Redueixen les hores de somni recomanades per a estar connectats a xarxes socials
  • Les sortides familiars o socials queden condicionades i supeditades a conèixer si on van tindran cobertura o disposaran d'endoll per a carregar el seu telèfon.
  • Revisa constantment el seu telèfon, té la necessitat de revisar-lo a l'instant.
  • Mai apaga el telèfon sota cap supòsit.

Com sempre diem, el millor tractament és la prevenció. Per això és important aprendre a identificar aquest trastorn, els seus símptomes i prendre mesures a casa (sobretot, si tens nens petits i adolescents) perquè no ocorri i en cas de dificultats sol·licitar ajuda psicològica que doti de pautes i eines als adolescents a superar l'addicció.



Meritxell Alcaraz Forte

Psicòloga col·legiada núm. 13.018

Institut Alba: Centre de Psicologia, Psicopedagogia i Logopèdia




Prestem els nostres serveis en localitats pròximes al Maresme: Vilassar de Mar, Vilassar de Dalt, Premià de Dalt, Cabrils, Cabrera, El Masnou, Alella, Teià, Tiana, Mataró, Montgat. També ens trobaràs en psicologia en línia.