Hem crescut admirant el talent d'Albert Einstein, Pablo Picasso, Igor Stravinski, Pablo Neruda, Charles Chaplin o del mateix Walt Disney. Personatges que han perdurat en les nostres ments per aquest talent descomunal malgrat el pas del temps.

Quants de nosaltres no ens hem fet preguntes com les que us plantegem:

La genialitat creativa és innata o es desenvolupa a través de l'aprenentatge? Naixem amb o sense ella? Té relació amb qüestions fisiològiques? És hereditària? o, en canvi, depèn de la mena d'educació que rebem durant la infància i del que ens esforcem quan arribem a adults? Es desenvolupa amb l'edat?

No podem negar del talent innat que tenen algunes persones per a l'art, la música, la ciència o la pràctica d'esports que des de petits són capaços de desembolicar-se com si fossin experts en les seves disciplines. Només cal veure el “Xou Talent” de Mediaset “Got Talent” per a fascinar-nos amb talents meravellosos i preguntar-nos si tots ells van néixer amb un talent descomunal o bé van ser capaços de desenvolupar les seves habilitats després d'anys de treball, estudi i perseverança.

Des de la neuropsicologia després d'anys de recerca han conclòs que existeixen factors fisiològics i hereditaris que influeixen en la creativitat, però també ressalten que aquesta pot potenciar-se i podem arribar a ser capaces de generar noves idees que et facin fer un pas més enllà del que s'estableix.

El cervell està dividit en dos hemisferis units al seu torn per un feix de fibres anomenat cos callós, i és en aquesta connectivitat on alguns experts apunten que les persones creatives com ho són músics, artistes o escriptors, etc “la connectivitat callosa és més petita”.

Això podria fer que la creativitat sigui major, en permetre que cada hemisferi desenvolupi la seva pròpia especialització.

Alguns experts apunten que l'associació d'idees és capital perquè una ment pugui anar més enllà.

Investigadors de la Universitat d'Hèlsinki van avaluar en una recerca la creativitat musical de les persones i altres habilitats, com la capacitat d'improvisar o compondre i van descobrir l'existència d'un grup de gens que participa en l'elasticitat del cervell, relacionat amb la creativitat musical, perquè posseeix la capacitat de reorganitzar-se i formar noves connexions neuronals.

D'altra banda, van observar que els participants amb brins d'ADN duplicades, que contenen un gen que afecta el processament de serotonina, posseïen una major creativitat. Per tant, sembla clar que existeix una certa predisposició a la creativitat, per motius genètics d'una part i fisiològics, d'una altra.

Però la ciència també diu que és possible potenciar-la.



Des de Institut Alba estem plenament convençuts que, a través de l'aprenentatge, al no establir-nos límits a la nostra ment, buscant noves respostes i, sobretot, noves preguntes amb una predisposició mental oberta, desempolsarem el talent que portem dins desafiant al sentit comú. En desenvolupar la nostra creativitat, el nostre cervell podrà connectar entre sí aquests coneixements per a buscar solucions cada vegada més ràpides i assertives.

Per a ampliar la nostra ment, és important llegir i mantenir-nos en constant aprenentatge. Ara bé, perquè el nostre cervell s'acostumi a generar noves connexions, la clau és jugar, conèixer nous llocs, evitar la rutina i, per descomptat, tenir una bona salut mental.



Característiques d'una persona amb ment creativa:


• Persones alegres
Actitud positiva davant les dificultats
Somiadores
• Observadores i detallistes
Sociables
Segures de si mateixes, tant física com psicològicament.


D'altra banda, volem que sigueu conscients que existeixen factors inhibidors de la creativitat.


T'agradaria conèixer alguns perquè puguis detectar-los?



1. Factors Físics: Aquests s'enfoquen en les característiques del mitjà on et desemboliques, ja sigui laboral o de la teva vida quotidiana i actuen amb diferents peculiaritats: monotonia, inestabilitat, ens accelerem ràpidament i/o som caòtics tant personal com professionalment parlant.



La majoria dels nostres problemes s'inicien pel nostre dia a dia, per tant, hem de cuidar-nos de les rutines negatives.



2. Factors Cognoscitius: En aquest cas són factors que es desenvolupen segons el nostre entorn; no obstant això, són intangibles. Us posem uns exemples perquè pugueu percebre'ls amb claredat: ens trobem en ambients prejudiciosos, de constant rebuig, rutina o bé amb actituds apàtiques.


3.Factors Afectius: Aquest tipus de factors són interns de cada persona i es caracteritzen per la nostra inseguretat, autolimitació, sentiment de culpa i/o estrès constant.

4.Factors Socioculturals: Aquests factors engloben als fenòmens relacionats amb les qualitats socials i culturals d'una societat o comunitat com per exemple la injustícia, opressió, desigualtat, etcètera.



A pesar que volíem posar l'accent en la importància de les bondats que trobarem a despertar al “creatiu/a” que portem dins era important anotar els factors inhibidors.



Consells pràctics que et permetran tenir una ment creativa:

  • Generar noves idees: Les idees creatives sorgeixen de manera espontània quan ens trobem en un moment de relaxació, ja sigui quan estem jugant, descansant o bé en activitats pròpies del nostre dia a dia. Heu de ser molt àgils, ja que, com són creades automàticament, s'obliden també fàcilment. Per aquest motiu, quan identifiquis una idea creativa no t'oblidis d'anotar-la i posar-la en lloc segur.
  • Buscar noves perspectives: Les idees són més noves en la mesura en què s'analitzen des de diferents punts de vista. Per a comprendre i analitzar alguna cosa, es requereix de perspectives diferents. Com veureu, per a tenir una ment creativa és necessari que factors externs coadjuvin en el seu desenvolupament.

Tècniques per a tenir una ment creativa:

  • Fes-li preguntes al teu problema per a conèixer-lo: Has d'intentar personificar el teu problema perquè aconsegueixis fer-li preguntes pertinents segons sigui el cas i intentar respondre-les segons el context d'aquest. Les preguntes que et facis han de ser plantejades tant personalment com en l'equip de treball (en cas d'una activitat laboral), perquè les respostes siguin més completes.
  • Tècnica de Scamper: La tècnica Scamper és un mecanisme per a solucionar inconvenients laborals psicològics a través de la creativitat de manera efectiva i eficient, evitant pèrdues en la productivitat empresarial.



En què consisteix aquesta tècnica? Per a desenvolupar-la cal iniciar 8 passos:

  • Identificació del problema
  • Verificar si es pot canviar alguna peça, material o ingredient, segons sigui el cas plantejat.
  • Combinar: comprovar si podem combinar diversos productes, peces, objectes o serveis
  • Adaptació: cal identificar quina idea és més factible i que pugui ser incorporada o inclosa
  • Modificació: es tracta de constatar què pot canviar-se o alterar-se per a la resolució del problemes
  • Proposar: es basa a plantejar altres usos per a l'aplicació que un objecte pugui tenir
  • Eliminar: has de deixar només el que funciona
  • Revertir: aquest últim pas s'encarrega de canviar o redistribuir de diferent forma.

En la psicologia, l'estudi d'una ment creativa juga un paper fonamental, ja que es basa en la capacitat de generar noves idees o conceptes mitjançant l'associació entre diverses idees o conceptes coneguts gràcies a l'ús de l'intel·lecte.

Esperem que us hagi resultat interessant i que ens comenteu si heu posat en pràctica els consells i tècniques que us hem explicat. En cas que us interessi ajuda professional per a despertar al creatiu/al fet que porteu dins o a eliminar aquests factors inhibidors no dubteu a contactar amb nosaltres. Estem a la vostra disposició perquè inicieu una vida plena plena de pensaments positius i creatius.

Meritxell Alcaraz Forte 

Psicòloga col·legiada núm. 13.018 

Institut Alba: Centre de Psicologia, Psicopedagogia i Logopèdia

Prestem els nostres serveis en localitats pròximes al Maresme: Vilassar de Mar, Vilassar de Dalt, Premià de Dalt, Cabrils, Cabrera, El Masnou, Alella, Teià, Tiana, Mataró, Montgat. També ens trobaràs en psicologia en línia.