Miratges d'una realitat desenfocada
Des de l'inici de la pandèmia els casos de trastorns de la conducta alimentària (TCA) s'han triplicat. De fet, s'estima que al voltant de 400.000 persones pateixen a Espanya algun trastorn alimentari, dels quals 300.000 són nois i noies d'entre 12 i 24 anys, sent la tercera causa de malaltia crònica en l'adolescència.
Els trastorns alimentaris són dues vegades i mitja més freqüents en dones que en homes
Encara que l'anorèxia i la bulímia són els més comuns, existeixen altres trastorns com la ortorexia, permarexia o la vigorexia. Els trastorns de la conducta alimentària (TCA) afecten especialment joves i a dones, sent tan sols la punta de l'iceberg d'altres problemes més profunds com a alteracions d'ansietat, depressió, baixa autoestima, mala gestió emocional, traumes entre altres. Per tant, podem afirmar que estem enfront d'una malaltia complexa i multicausal.
La població jove, especialment les dones, són el col·lectiu de major risc
Els trastorns de la conducta alimentària, una vegada comencen pot deslligar un cicle de destrucció física i mental, que, encara que en la majoria dels casos puguin cicatritzar-se les ferides, en alguns casos poden perpetuar-se sinó aconseguim una detecció precoç.
Meritxell Alcaraz Forte, directora de Institut Alba, ens comenta en les sessions clíniques sobre trastorns alimentaris el paper fonamental de professors i monitors d'activitats extraescolars com a professionals sanitaris, perquè el seu contacte continuat amb les pacients els converteix en referents en la detecció de símptomes vinculats en moments molt primerencs de la malaltia.
Des d'una perspectiva familiar, els pares difícilment poden sospitar que el seu fill o filla pot estar en risc de sofrir un d'aquests trastorns fins que la malaltia es troba en un estat avançat.
Eliminar aliments de la dieta o tractar d'ocultar el cos poden ser senyals d'un trastorn alimentari
En Institut Alba considerem fonamental la tasca que s'està realitzant en escoles i instituts per a abordar la prevenció. No és el mateix actuar sobre els primers símptomes, que veure com es cronifican i es converteixen en hàbits de vida.
En sessions familiars o teràpia de família pregunten de manera molt freqüent sobre la possibilitat que existeixin senyals d'alarma en els seus fills i filles en les seves conductes alimentàries. Sempre els traslladem que és important que no tot ha d'alarmar-los, molts joves porten una dieta sana i no té perquè ser un trastorn alimentari.
“Sento impotència en veure com la meva filla es consumeix i no ser capaç de solucionar el problema”.
En teràpia familiar sobre trastorns alimentaris és molt comú detectar com moltes famílies presenten dificultats per a expressar els seus sentiments i com han d'interactuar amb ells/as.
Al llarg del tractament, ja anticipem en la primera sessió que és un procés llarg i complex, els ensenyem estratègies que els ajudin a aprendre maneres de fomentar comportaments saludables, ja que la persona que pateix un trastorn alimentari és incapaç d'identificar les conseqüències negatives i, en molts casos, rebutgen la necessitat d'iniciar el tractament per no ser conscient dels beneficis que pot reportar-li.
La majoria dels pacients amb trastorns alimentaris no creuen estar malalts, arriben a ocultar-ho i fins que no hi ha una baixada de pes significativa o apareixen problemes greus no es veuen en la necessitat de demanar ajuda.
En el Dia de la lluita contra els trastorns alimentaris hem volgut publicar aquest article per a traslladar a la família la importància de sol·licitar ajuda professional. Cadascun dels membres de la família pot necessitar assessorament en diferents moments del tractament.
En Institut Alba, us ajudarem a resoldre les vostres inquietuds, reduir l'impacte del trastorn i facilitar eines per a fer costat al seu ser estimat durant la recuperació, tant en la llar com en la pròpia consulta, perquè moltes noies que atenem ens traslladen que se senten més segures en la consulta per a parlar sobre els seus problemes.
Marta García Sánchez
Psicóloga General Sanitària 28675 (COPC)
Institut Alba: Centri de Psicologia, Psicopedagogia i Logopèdia
Prestem els nostres serveis en localitats pròximes del Maresme: Vilassar de Mar, Vilassar de Dalt, Premià de Dalt, Cabrils, Cabrera, El Masnou, Alella, Teià, Tiana, Mataró, Montgat. També ens trobaràs en psicologia en línia.