Els adolescents d'avui desconeixen l'analògic, han crescut en una societat digital, repleta d'informació falsa que a través d'Internet es propaga com la pólvora, així com els seus efectes adversos en una etapa tan crítica per al seu aprenentatge i desenvolupament.

La pandèmia ha fet que l'entorn digital sigui una de les poques finestres al món per a milions de adolescents i joves, enfrontant-se a continguts falsos, confusos i perillosos. A més, hauríem d'afegir que una gran part de la societat adulta d'avui no sap que quan parlem per telèfon les nostres converses són analitzades per màquines que obtindran tot tipus d'informació.

En cap moment volem endemoniar o criticar les eines digitals que han canviat la nostra manera de vida, sinó més aviat llançar un missatge d'alerta a pares i mares, així com joves que puguin llegir-nos de l'elevada prevalença i incidència  de les xarxes socials sobre adolescents i joves en el seu benestar físic i emocional.

 


Diversos estudis han trobat relació entre una exposició excessiva a xarxes socials i símptomes de depressió i ansietat



Els adolescents cada vegada més primerenc disposen d'accés a dispositius amb accés a internet d'alta velocitat i al seu torn passen més temps en la xarxa.
 



Des del retorn a la nova normalitat després d'any i mig d'incertesa sanitària, socioeconòmica  i aïllament social en el departament de psicologia juvenil i adolescents ens comenten en les sessions clíniques com els adolescents i cada vegada en edats més primerenques els traslladen les seves pors i inseguretats sobre les seves experiències en xarxes socials, on diàriament són bombardejades/us amb mentides i estereotips sobre els seus cossos, la seva identitat i sobre com han de comportar-se i relacionar-se.


 
On estan els límits en la Societat Digital?



En l'informe elaborat per The Truth Gap aquest mateix any incideixen en què el 46% dels adolescents enquestats asseguren haver sofert tristesa, depressió, estrès o ansietat a conseqüència de la informació falsa que circula en Internet. A Espanya, el percentatge de nenes adolescents que han sofert efectes negatius en el seu benestar emocional arriba al 40%, on reconeixen que es veien poc atractives enfront del “aparador” de cossos perfectes disparant els casos de trastorns de la conducta alimentària (TCA).

 

En Institut Alba coneixem molt bé les vulnerabilitats emocionals amb les quals els nostres adolescents i joves han de conviure diàriament en xarxes, ja que disposen d'informació en temps real fent un sol clic a milers de vídeos sobre alimentació i exercici per a veure's igual que models i/o influencers a xarxes socials.

 


En teràpia ens han arribat a traslladar, que malgrat ser conscients que sofreixen una addicció i dependència és un preu que estan disposats a pagar per a relacionar-se.


 

“El 77% de les adolescents o d'amistats que coneixen han rebut insults o avergonyides públicament a través de  xarxes socials”




En les sessions familiars que realitzem en les intervencions de teràpia amb adolescents i joves detectem que en molts casos els pares no són conscients de les vulnerabilitats emocionals del jo digital dels seus fills en mancar de competències informàtiques o digitals per a ajudar-los o alertar-los dels riscos i efectes als quals es veuen sotmesos els seus fills.

 

Les xarxes socials s'han convertit en l'eix central de les seves vides, disminuint el seu rendiment acadèmic, així com la seva autoestima i autoconcepte, relacions familiars i fins i tot contacte directe amb els seus iguals.  En qualsevol cas, som conscients que la crisi de la Covid-19 no ha beneficiat en una ja de per si mateix malparada salut mental infantojuvenil.

 

La vida i fins i tot la vàlua personal dels nostres adolescents es mesura en likes.


 
Les xarxes socials ens treuen el cap a una realitat exhibida a base de filtres, postureo de cossos perfectes adornats de marques exclusives i entorns de somni, sempre en un marc on la immediatesa és un segell distintiu d'identitat.

 

En Institut Alba aconsellem davant el creixement dels problemes psicològics en la infància i adolescència, prendre consciència i estar atents davant qualsevol canvi de comportament o estat d'ànim. La prevenció és la clau per a detectar els possibles casos de manera que puguem garantir, en major mesura, l'èxit terapèutic en disminuir els terminis entre el diagnòstic i l'inici del tractament.



Meritxell Alcaraz Forte 

Psicòloga col·legiada núm. 13.018 

Institut Alba: Centre de PsicologiaPsicopedagogia i Logopèdia













Prestem els nostres serveis en localitats pròximes al Maresme: Vilassar de Mar, Vilassar de Dalt, Premià de Dalt, Cabrils, Cabrera, El Masnou, Alella, Teià, Tiana, Mataró, Montgat. També ens trobaràs en psicologia en línia.