Pot generar conseqüències en el pla emocional també a Espanya el conflicte bèl·lic d'Ucraïna?

En l'última sessió clínica plantegem la qüestió i la resposta general va ser positiva. Segons l'equip de psicopedagogia i psicologia és molt probable que visquem episodis de nerviosisme, impotència, cansament, agitació, problemes de concentració, sensació de perill,insomni,dificultats pensar amb claredat, preocupació excessiva per les coses que poden generar ansietat.

Segons l'OMS, el 20% de persones en zones de conflicte sofrirà algun tipus de trastorn mental ocasionat per la guerra.

Ens sentim identificats no sols per la proximitat del conflicte sinó perquè vivim en un món interconnectat on qualsevol amenaça pot repercutir sobre nosaltres generant un augment de l'ansietat provocant pànic, bloqueig i/o sensació de pèrdua de control.


El sentiment d'amenaça i angoixa davant el que està succeint és comuna entre adults, però Com viuen ells aquesta situació?

Per a resoldre aquesta qüestió preguntem a Mariona Graupera, psicòloga del centre especialitzada en psicologia infantojuvenil:

«Als nens els afecta amb por, en funció de les vibracions captades dels seus pares».

En el cas d'adolescents tampoc passa desapercebuda la situació. De fet, els afecta més a partir de xarxes socials i dels seus grups d'amics, on aquests temes apareixen més del que podríem creure.

"Estan seguint a altres adolescents ucraïnesos que utilitzen les xarxes per a parlar de la guerra i suportar les seves pors i temors”.

En aquesta guerra s'ha fet evident que les xarxes socials són ja una arma bèl·lica més i que formen part de la propaganda del conflicte.

Andrea Fuentes, psicòloga general sanitària afegeix que els joves podrien tancar-se en si mateixos o entre el seu propi col·lectiu amb la finalitat d'evitar sentir-se atrapat en el sentiment genèric dels adults que els envolten després de viure en tan poc temps una pandèmia i una guerra.

Les persones que pateixen ansietat se centren en el futur, la depressió s'ancora en el passat i, des de Institut Alba us aconsellem viure i gaudir del present. Per això recórrer a especialistes i professionals de la psicologia és sempre l'opció més encertada.

Confia en el nostre equip de psicòlogues per a ajudar-vos a superar l'ansietat i et donin les claus que necessites per a combatre-la. Volem ser el vostre centre de confiança en psicopedagogia, psicologia i logopèdia.


Meritxell Alcaraz Forte

Psicòloga col·legiada núm. 13.018

Institut Alba: Centri de Psicologia, Psicopedagogia i Logopèdia

Prestem els nostres serveis en localitats pròximes: Vilassar de Mar, Vilassar de Dalt, Premià de Dalt, Cabrils, Cabrera, El Masnou, Alella, Teià, Tiana, Mataró, Montgat. També ens trobaràs en psicologia en línia.