L'Arnau, un nen de 10 anys responsable i autoexigent, va començar el curs passat a sentir malestar  i ansietat davant la idea d'iniciar el nou curs escolar. Durant les hores de classe va començar a patir problemes de concentració i, segons els seus pares, sempre estava trist i plorava contínuament per qualsevol cosa, només l'arribada del cap de setmana millorava el seu estat d'ànim.

El nom d'Arnau no es correspon a cap cas específic, sinó a la personalització que hem volgut generar perquè pugueu identificar la problemàtica que podeu viure amb els vostres fills/as.

 Segons dades recollides en l'Enquesta Nacional de Salut ENSE, el 19% dels nens d'entre 5 i 14 anys han estat diagnosticats d'alguna mena de trastorn mental, sent la depressió i els trastorns d'ansietat i de conducta els que tenen una major prevalença entre aquest segment de població.

Altres dades preocupants han estat publicades per UNICEF i l'OMS on després de diversos estudis acadèmics han determinat que més del 20% dels adolescents de tot el món pateixen algun tipus de trastorn de salut mental.

S'estima que el 4% dels nens pateix algun tipus de fòbia escolar, i prop del 70% requeriria de tractament psicològic.

Diferenciar entre fòbia escolar i ansietat per separació, de vegades pot ser complicat, ja que tots dos són trastorns que poden conviure al mateix temps i es relacionen amb la vulnerabilitat dels nens en l'afrontament d'unes determinades situacions.

“Les dades són alarmants, però cal prendre-les tan sols com a indicadors de situacions que haurien d'abordar-se el més aviat possible”

És important saber identificar si es tracta de fòbia escolar, ansietat per separació o bé si són provicades per altres causes, com ara dificultats d'aprenentatge (dislèxia, dèficit d'atenció...) o conflictes emocionals. Si no intervenim a temps, podem estar davant de futurs fracassos escolars o de l'inici de desenvolupament de símptomes depressius.

 És molt important ajudar-los en aquest tram vital, ja que la conflictiva psicoemocional pot desorientar-vos a abordar la problemàtica real i és l'única eina que disposen per a sol·licitar ajuda ja que si els preguntem per què no desitgen anar al col·legi, per termes generals no solen saber respondre'ns, i si ho fan solen indicar-nos que no els agrada alguna assignatura, problemes amb algun company de classe, el menjar del menjador, o bé no els agrada algun professor/a.

“Si no intervenim a temps, podem estar davant de futurs fracassos escolars o l'inici de desenvolupament de símptomes depressius.”

Quins símptomes podeu identificar si creieu que el vostre/s fill/s han desenvolupat fòbia escolar?

  • Ansietat davant la idea d'anar al col·legi
  • Baix rendiment escolar
  • Dificultats relacionals amb els seus companys/as de classe
  • Atacs de pànic o agorafòbia
  • Dolors somàtics com ara mal de panxa, cap o gola
  • Tristesa
  • Explosions de mal humor i/o irritabilitat
  • Símptomes psicofisiològics com ara diarrea, nàusees, vòmits
  • Trastorns del somni com ara malsons, insomni, volta al llit dels pares, …

    Habitualment, els símptomes sorgiran preferentment als matins, durant les hores prèvies a anar al col·legi, millorant en les hores intermèdies entre classes, reprenent-les a les nits en acostar-se la volta al col·legi. En molts casos els símptomes a mesura que avança la jornada escolar solen anar esvaint-se, així com en els períodes de vacances i caps de setmana que desapareixen completament.

     Per a molts nens i adolescents, la volta al col·legi els resulta un moment d'estrès i ansietat.

    “Diversos estudis psicosocials indiquen que la majoria dels nens i adolescents que pateixen de fòbia escolar tenen problemes d'autoestima o relacions socials”

    Des de Institut Alba, aconsellem a les famílies que a l'hora d'afrontar la volta al col·legi els animin a començar de manera positiva i fomentin una autoestima positiva, que els permeti reforçar les seves qualitats i talents perquè s'enfronti als nous reptes del nou curs, així com parlar amb ells si identifiquem l'aparició de símptomes per a determinar les causes que els està provocant aquest malestar.

     Si el vostre fill/a es nega a anar al col·legi i creieu que pot estar patint fòbia escolar, truca'ns o envia'ns un e-mail, podem ajudar-vos. El nostre equip de psicologia infantil ensenyarà a crear-los eines perquè sàpigan manejar els símptomes de l'ansietat, així com mantenir reunions periòdiques amb l'escola per a fer un abordatge interdisciplinari  que ens reporti més informació i analitzar els avanços en teràpia.

    Meritxell Alcaraz Forte

    Psicòloga col·legiada núm. 13.018
    Directora Institut Alba - Premià de Mar (Maresme)

     

    Prestem els nostres serveis a localitats properes : Vilassar de Mar, Vilassar de Dalt, Premià de Dalt, Cabrils, Cabrera, El Masnou, Alella, Teià, Tiana, Mataró, Montgat. També ens trobaràs a psicología online.