Segur que la majoria de vosaltres heu sentit parlar sobre la DISLÈXIA. Fins i tot és possible que tingueu un fill o un familiar que presenta aquesta dificultat i que, a més, vosaltres mateixos us hàgiu pogut veure reflectits en moltes de les dificultats associades a l'aprenentatge de la lectoescriptura que els petits amb dislèxia presenten.

La dislèxia és una Dificultat Específica d'Aprenentatge (DEA) d'origen neurobiològic, caracteritzada per la presència de dificultats en la precisió i fluïdesa en el reconeixement de paraules escrites i per un dèficit en les habilitats de descodificació lectora i lletreig.

Aquestes dificultats són conseqüència d'un dèficit en el component fonològic del llenguatge i no estan relacionades amb el correcte desenvolupament de la resta d'habilitats cognitives les quals es desenvolupen amb plena normalitat.

Actualment, la dislèxia ve definida en el Manual Diagnòstic i Estadístic dels Trastorns Mentals (DSM-V) com un Trastorn Específic de l'Aprenentatge inclòs dins de la categoria de trastorns del neurodesenvolupament.
 
La International Dyslexia Association EDA (Associació Europea de Dislèxia) estima que prop de el 10% de la població presenta aquesta dificultat.

"La dislèxia manté una universalitat neurològica i es manifesta de manera diferent segons les llengües"

Si bé les recerques coincideixen en la universalitat neurològica de la dislèxia, les seves manifestacions són diferents en les diferents llengües, en funció de la transparència o regularitat del seu sistema ortogràfic.

En llengües que tenen un sistema ortogràfic més opac, com per exemple la llengua anglesa, la correspondència entre grafema (lletra) i fonema (so) és menys regular i les manifestacions de la dislèxia estan més relacionades amb errors en la precisió.

En canvi, en les llengües que tenen un sistema ortogràfic més transparent, com l'espanyol, els errors poden passar més desapercebut i hem d'estar molt atents a altres factors com la velocitat, la fluïdesa i l'automatització de la lectura perquè la dificultat present no passi desapercebuda.

"La dislèxia no està relacionada amb la intel·ligència general"

Volem subratllar que la dislèxia no està relacionada amb la intel·ligència general. És més, és quan el nen presenta una intel·ligència normal o superior a la mitjana però no aconsegueix les habilitats adequades en la lectura i en l'escriptura que serien esperables per la seva edat i nivell d'escolarització quan hem de plantejar-nos la presència de dislèxia i realitzar una avaluació psicopedagògica completa.

 

Meritxell Alcaraz Forte

Psicòloga col·legiada núm. 13.018

Directora Institut Alba - Premià de Mar (Maresme)

 

Prestem els nostres serveis a les localitats properes: Vilassar de Mar, Vilassar de Dalt, Premià de Dalt, Cabrils, Cabrera, El Masnou, Alella, Teià, Tiana, Mataró, Montgat. També ens trobaràs en psicologia online.