La major part de les vegades que parlem de dislèxia ho fem des d'un punt de vista més aviat negatiu que positiu, referint-nos sobretot a les dificultats que presenta el petit en l'àmbit escolar, la seva desmotivació davant el contingut acadèmic i, fins i tot, estats emocionals tristos i apàtics que dificulten encara més el seu esforç per aprendre al mateix ritme que els altres

Cert és que, si una dislèxia no es diagnostica i es tracta a temps, les conseqüències de l'estat emocional del menor perjudicaran encara més el seu procés vital d'aprenentatge i poden portar a curt termini a la falta d'interès pel mateix i, per consegüent, al fracàs escolar.

No obstant això, en aquesta entrada de blog volem donar a conèixer les fortaleses que els nens amb dislèxia posseeixen i que han d'aprofitar-se per a aconseguir augmentar la motivació i una correcta predisposició a l'estudi per a aconseguir tot allò que es proposin.

INTEL·LIGÈNCIA NORMAL O PER SOBRE DE LA MITJANA

Els nens amb dislèxia presenten dificultats en la precisió i fluïdesa en el reconeixement de paraules escrites, així com en les habilitats de descodificació lectora i lletreig. Però tenen una capacitat intel·lectual normal, fins i tot a vegades per sobre de la mitjana. Així que, un dels nostres objectius principals com a pares o professionals és traslladar-los aquesta informació i desmuntar la possible creença interna que molts nens tenen en el seu interior “sóc ximple”. Tantes vegades com sigui necessari!

CREATIVITAT I INTUÏCIÓ

L'habilitat creativa dels nens/as amb dislèxia pot arribar a ser aclaparadora i són capaces de plantejar solucions noves i úniques perquè presenten, sovint, un pensament denominat “out of the box”. Aquest tipus de pensament ofereix la possibilitat d'anar més enllà de les coses òbvies i abordar els problemes de manera diferent.

PENSAMENT INTEGRAL I HOLÍSTIC

Són capaços d'avaluar el problema o la situació com un tot que va molt més allà de la suma de les parts que el formen. Aquesta habilitat els proporciona eines que ajuden a entendre les causes del problema i preveure millor les conseqüències.

RÀPID PROCESSAMENT VISUAL I ESPACIAL

Posseeixen gran capacitat per a imaginar les diferents perspectives d'objectes en tres dimensions.

SÓN EXCEL·LENTS RECORDANT HISTÒRIES O FETS

El seu cervell els guarda com a experiències repletes de detalls. Aquest tipus de memòria els ajuda a aprendre dels seus errors i així ho fan.

La dislèxia no ha de ser un hàndicap en el desenvolupament personal, acadèmic i personal de cap nen/a perquè podran aconseguir tot allò que es proposin en la vida sempre que la seva actitutd estigui dirigida cap a aquest objectiu.

Per exemple, un estudi del Cass Business School de Londres va observar que:

El 20% dels empresaris del Regne Unit i el 35% dels fundadors d'empreses als Estats Units tenen dislèxia.

A més, emprenedors d'èxit com el xef Jamie Oliver o el fundador d'Ikea, Ingvar Kamprad, o Richard Branson fundador de Virgin Group són persones que pateixen dislèxia.

El Royal College of Art informa que al voltant del 25% dels seus estudiants són dislèxics. Aquestes xifres són similars a les trobades en la Facultat d'Enginyeria de la University College.

Eminències com Carol Greider, rebutjada per diverses universitats per no passar l'examen d'ingrés degut a la seva dislèxia, va acabar sent premi Nobel de Medicina 2009. I en l'àmbit de l'arquitectura i el disseny es troben Richard Rogers (Centre Pompidour), Jørn Utzon, (Òpera de Sídney) o Jon Ivy (Apple).

Meritxell Alcaraz Forte

Psicòloga col·legiada núm. 13.018

Directora Institut Alba - Premià de Mar (Maresme)

 

Prestem els nostres serveis a les localitats properes: Vilassar de Mar, Vilassar de Dalt, Premià de Dalt, Cabrils, Cabrera, El Masnou, Alella, Teià, Tiana, Mataró, Montgat. També ens trobaràs en psicologia online.