Les autolesions en joves són una preocupant realitat que ha anat en augment en els últims anys. Aquestes conductes autolesivas no suïcides, es refereixen als actes deliberats d'infligir mal físic així mateix sense la intenció de treures la vida.

Aquesta problematica afecta a adolescents i adults joves a tot el món, i les seves conseqüències poden ser devastadores tant per als qui les sofreixen com per al seu entorn pròxim.

Segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), aproximadament el 17% dels joves entre 12 i 18 anys han experimentat algun tipus d'autolesió en la seva vida.


Existeixen diversos factors que poden contribuir al desenvolupament de les autolesions en joves, com la depressió, trastorns d'ansietat, trastorns de conducta alimentària, experiències traumàtiques, falta d'habilitats d'afrontament, pressió social i aïllament emocional.

Meritxell Alcaraz Forte, directora clínica de *Institut Alba emfatitza la importància de comprendre i tractar les autolesions en joves amb empatia, sense jutjar-los, i brindant-los un suport terapèutic integral per a ajudar-los a superar el dolor emocional i desenvolupar estratègies saludables d'afrontament.

A Espanya, les autolesions constitueixen un problema de salut mental cada vegada més preocupant.pel fet que cada vegada solen donar-se en edats més primerenques.

Segons un estudi realitzat pel Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social, s'estima que el 16% dels joves espanyols entre 15 i 29 anys ha experimentat autolesions en algun moment de la seva vida.


Les autolesions solen iniciar-se en l'adolescència primerenca, sent el pic d'incidència entre els 14 i els 17 anys, sent a nivell de gènere les dones joves qui amb major tendència tendeixen a autolesionar-se en comparació amb els nois.

Principals trastorns associats a les autolesions:
  • Trastorn de la conducta alimentària (TCA):

    Existeix una forta associació entre les autolesions i els trastorns de conducta alimentària, com l'anorèxia nerviosa i la bulímia nerviosa. Les autolesions poden ser una manera d'expressar emocions, alleujar l'ansietat o mantenir el control en el context d'aquests trastorns.

  • Trastorns de l'estat d'ànim:

    La depressió i el trastorn bipolar es troben entre els trastorns de l'estat d'ànim més comunament associats a les autolesions. Les autolesions poden sorgir com una estratègia d'afrontament maladaptativa per a alleujar el dolor emocional o sentir-se emocionalment "vius".

  • Trastorn d'ansietat:

    Els trastorns d'ansietat, com el trastorn d'ansietat generalitzada, el trastorn de pànic i el trastorn d'estrès post-traumàtic, també estan relacionats amb les autolesions en joves. Les autolesions poden servir com una manera d'alliberar la tensió i l'ansietat acumulada.

En l'última sessió clínica de coordinació de l'equip de psicologia infantojuvenil de Institut Alba es va abordar aquesta problemàtica creixent, d'aquí la necessitat d'aquest article. En general, el consens de l'equip de psicòlogues del centre va concloure de la importància d'abordar les autolesions en joves des d'una perspectiva multidisciplinària, involucrant activament a metges i educators en el procés terapèutic.

A més del tractament terapèutic, és important treballar en la prevenció i la detecció precoç per a evitar la progressió de les autolesions i promoure un entorn de benestar.


Laura del Moral Fuentes, psicòloga general sanitària i coordinadora adjunta a la direcció clínica del centre considera que:

És important entendre que les autolesions en joves no són simplement un intent de cridar l'atenció, sinó una expressió de sofriment emocional. Els adolescents i joves necessiten rebre suport psicològic adequat per a abordar les causes subjacients, sentir-se compresos i desenvolupar estratègies que enforteixin la seva resilencia emocional.

Per tant, per concloure destacarem que aquesta crida d'auxili, és una manera d'expressar el seu dolor emocional que no troba una altra manera de comunicar-se, d'aquí la importància de brindar-los un ambient segur i de suport perquè els adolescents i joves se sentin escoltats i compresos; i amb l'ajuda professional desenvolupin estratègies saludables d'afrontament, en lloc de castigar-los o jutjar-los pels seus actes.

Meritxell Alcaraz Forte

Psicòloga col·legiada núm. 13.018

Institut Alba és un centre multidisciplinari de Psicopedagogia, psicologia i logopèdia amb un equip de terapeutes especialitzat amb l'aval del nostre prop de vint anys des que obrim la consulta. Volem ser la teva solució i poder ajudar-te/ajudar-vos en les dificultats per les quals estàs/estigueu passant.

Prestem els nostres serveis en localitats pròximes: Vilassar de Mar, Vilassar de Dalt, Premià de Dalt, Cabrils, Cabrera, El Masnou, Alella, Teià, Tiana, Mataró, Montgat. També ens trobaràs en psicologia en línia.