La pandèmia ha obligat milers de persones a enfrontar-se a situacions complicades i a viure experiències traumàtiques que han fet mossa en la seva salut mental, entre les quals destaca un trastorn per sobre de la resta, l'ansietat.

L'ansietat és una reacció humana natural que afecta la nostra ment i cos, tots hem sofert quadres d'ansietat a llarg de la nostra vida, encara que sembli que el coronavirus ens hagi sensibilitzat i ajudat a prendre major consciència sobre els efectes adversos que aquesta suposa en el nostre benestar emocional.

 


Les dones tenim més probabilitat que els homes de sofrir un trastorn d'ansietat amb una proporció de 1,9 : 1

 

Un estudi elaborat enguany per la Confederació Espanyola de Salut Mental revela que el 33% de les dones han sofert els efectes adversos de l'ansietat.


 

L'ansietat és una simple resposta de lluita o fugida enfront d'una amenaça externa, expressant-se en múltiples formes com a nerviosisme, preocupació, temor, pànic o inquietud davant una circumstància que està a punt de succeir o simplement que podria ocórrer.

 

Per a preparar-nos enfront de les amenaces el nostre cos augmenta la producció d'adrenalina entre altres substàncies químiques activant el nostre sistema nerviós i enviant instruccions al nostre cervell perquè processi i avaluï l'existència d'una amenaça real per a manejar la situació. Els sentiments d'ansietat i pànic interfereixen amb la nostra activitat diària generant situacions desproporcionades i de difícil  control podent perpetuar-se en el temps.

 


“Els símptomes poden començar en la infància o l'adolescència i continuar fins a l'edat adulta”

 


Existeixen tants trastorns de malaltia com símptomes possibles, encara que des del departament de psicologia infantil i juvenil, així com el de psicologia d'adults volem presentar els principals que atenem quotidianament en la consulta i exposem en les sessions clíniques interdepartamentals per a millorar les teràpies individuals amb els nostres pacients.

 


Principals trastorns d'ansietat atesos en la consulta:

 • Ansietat generalitzada: Pacients que es preocupen en excés sobre multitud de situacions en el seu dia a dia. El seu denominador comú és que pensen que els succeirà el pitjor dels escenaris sempre, provocant-los aclaparament i sensació de pèrdua de control davant les situacions.
 • Trastorn obsessiu compulsiu (TOC):  En aquests casos, l'ansietat fa acte de presència a través de pensaments negatius i interaccions que intentin alleujar la seva ansietat.
 • Fòbies:  Les fòbies són temors intensos a situacions concretes que no presenten perill generant-los un quadre d'ansietat intensa i amb tendència a l'evitació del problema. El cas més extrem que podríem sofrir seria l'agorafòbia (pacients que sofreixen atacs de pànic que els causa evitar anar a qualsevol lloc en el qual sentin que estan en perill o puguin sofrir un atac de pànic).
 • Crisi d'angoixa:  Habitualment els pacients sofreixen episodis d'ansietat moderada o aguda provocant-los símptomes físics intensos com ara palpitacions, falta d'alè, marejos, formigueig, etc.
 • Trastorn d'estrès posttraumàtic (TEPT): L'ansietat en el seu cas s'experiència a causa de situacions traumàtiques o pànic del passat.
   

   

  “Entre un 11 i un 75% de les persones majors amb deterioració cognitiva sofreixen un trastorn d'ansietat. Les persones que els cuiden també es veuen afectades, ja que d'un 4 a un 77% d'elles pateixen ansietat”


   

Tractar el problema pot ajudar al fet que les persones que sofreixen quadres d'ansietat se sentin millor i poder viure de nou la vida de manera més relaxada i en cerca de les coses bones que ens proporciona la vida malgrat les adversitats.

 


“Els trastorns d'ansietat no desapareixen tret que s'afrontin i es tractin”

 


Des de Institut Alba totes les intervencions per a tractar l'ansietat en els nostres pacients es guien a través de la teràpia  cognitiu conductual i emocional per a analitzar els factors individuals que estan generant el problema i es prolonguin en el temps, d'aquesta forma podrem explicar quin és el problema al qual hem de fer front i poder indicar als nostres pacients els passos a seguir per a intentar manejar i recuperar el control perdut i canviar els hàbits negatius dels nostres pacients.Marta García Sánchez


Psicóloga General Sanitària 28675 (COPC)
Institut Alba: Centre de Psicologia, Psicopedagogia i Logopèdia
Prestem els nostres serveis en localitats pròximes del Maresme: Vilassar de Mar, Vilassar de Dalt, Premià de Dalt, Cabrils, Cabrera, El Masnou, Alella, Teià, Tiana, Mataró, Montgat. També ens trobaràs en psicologia en línia.