Sentir és inherent a l'ésser humà, vivim sentint des que naixem. Quan sentim podem percebre sensacions com el fred, el so, la fam o el somni. 

En psicologia, al conjunt d'estímuls externs i interns interpretats i valorats per nosaltres, desencadenant reaccions fisiològiques i/o cognitiu-conductuals el diem emocions.


D'aquesta manera, les emocions impliquen tres tipus de respostes en nosaltres:

✅  Fisiològiques: Cada emoció tenen característiques pròpies, per exemple, quan sentim vergonya ens ruboritzem, quan estem enfadem notem un augment de temperatura corporal, o quan estem tristes, normalment plorem.

✅ Cognitives: Ens referim a aquells pensaments que produïm durant l'emoció i estan d'acord amb els pensaments.

 ✅Conductuals: Són aquelles conductes impulsades per l'emoció i poden estar dirigides a resoldre aquest estat emocional.

No hi ha emocions dolentes o bones totes les emocions tenen una funció i sorgeixen per a cobrir necessitats diferents. Existeixen emocions desagradables com l'ansietat, l'empipament o la ira, en canvi unes altres són agradables com l'alegria.

Les emocions són l'instrument del nostre cos per a avisar-nos i donar-nos informació de les circumstàncies que ens envolten.

Escoltar i atendre les nostres emocions ens serveix per a comprendre que informació ens volen transmetre, per a així ser conscients dels motius pels quals s'ha produït i així podrem realitzar un procés de presa de decisions per a resoldre aquestes emocions.

Ens trobem en vespres de celebrar la nit de halloween , una festivitat en la qual tots associem emocions com la por, temor o inquietud, on en moltes situacions aquest dia volem viure experiències que poden generar-nos palpitacions, suor freda, inquietud o tensió.

En canvi, difícilment alguns de vosaltres no associareu tan fàcilment aquestes reaccions i emocions al trastorn d'ansietat. L'ansietat és un sentiment de por, temor i inquietud. Pot fer que suï, se senti inquiet i tibant, i tenir palpitacions.

Per a les persones amb trastorns d'ansietat la por no serà temporal i podria resultar aclaparador, interferint amb les seves activitats diàries, el treball, els estudis i/o les relacions personals.

Per a diagnosticar un trastorn d'ansietat, haurem de realitzar una avaluació psicològica i iniciar una intervenció psicoterapèutica basada en la teràpia cognitiva conductual, on us ajudarem a desenvolupar diferents formes de pensament i comportament.

En alguns casos recomanarem incloure en el mateix tractament, teràpia d'exposició, per a confrontar aquestes pors en simulacions guiades per a poder tornar ha fer aquelles coses que s'eviten per a no despertar la nostra ansietat, por, etc

Per aquest motiu, a 72 hores de celebrar la nit de halloween us plantegem el següent exercici:

Darrere de l'ansietat poden amagar-se moltes emocions, sabries dir-nos quins?


Meritxell Alcaraz Forte 

Psicòloga col·legiada núm. 13.018 

Institut Alba és un centre multidisciplinari de Psicopedagogia, psicologia i logopèdia amb un equip de terapeutes especialitzat amb l'aval del nostre prop de vint anys des que obrim la consulta. Volem ser la teva solució i poder ajudar-te/ajudar-vos en les dificultats per les quals estàs/estigueu passant.

 

Prestem els nostres serveis en localitats pròximes: Vilassar de Mar, Vilassar de Dalt, Premià de Dalt, Cabrils, Cabrera, El Masnou, Alella, Teià, Tiana, Mataró, Montgat. També ens trobaràs en psicologia en línia.


.
.
#por #frustració #ràbia #culpa #vergonya #pena #tristesa #fàstic #pànic #melancolia #repulsió #odio #indignació #orgull #esglai #rancor #remordiment #fastig #*institutalba #*psicologiaadultos #*psicologiajuvenil #*psicologiaadolescentes #*psicologiainfantil #*psicopedagogia #*premiademar #*premiadedalt #*vilassardemar #*vilassardedalt #*cabrils #cabrera #*mataro #*alella #*teia #*tiana