La malaltia o el trastorn mental és una alteració ininterrompuda en el temps de tipus emocional, cognitiva i/o de comportament, en què queden afectats l'emoció, motivació, conducta, la percepció, l'aprenentatge, el llenguatge, etc.

«Un diagnòstic precoç i unes intervencions terapèutiques eficaces influiran en les trajectòries evolutives i podran canviar el curs del trastorn o la malaltia»

La majoria de trastorns mentals es gesten durant la infància i/o l'adolescència i es perpetuen en l'edat adulta, sent en molts casos molt complicat per als pares identificar què els està succeint als seus fills i poder ajudar-los.

«L'Organització mundial de la salut indica que el 50% dels problemes de salut mental en adults comencen abans dels 14 anys i el 75% abans dels 18 anys.»

En la infància i adolescència els trastorns des de l'àmbit de la psicologia els definim interrupcions en el desenvolupament del pensament, la conductes, habilitats socials o en la regulació de les emocions adequades a la seva edat. Els símptomes generats inquieten i pertorben de manera rellevant als menors ja que impossibilita la seva capacitat de desembolicar-se a casa, l'escola o en el seu entorn social.

Per què resulta tan complicat comprendre i identificar els trastorns en la infància i adolescència?

Estem parlant d'una etapa de desenvolupament constant tant físic com mental, en la qual els canvis són continus en aquest tram de la vida. A més hem d'afegir, que els símptomes difereixen segons l'edat i és molt probable que els menors no sàpiguen expressar els seus sentiments i el seu comportament.

“Malgrat els avanços socials, encara existeixen estigmes associats a les malalties i trastorns mentals que impedeixen als pares a buscar atenció professional per a aquells nens i/o adolescents que pateixen dificultats en el seu desenvolupament mental.”

Sabries identificar els trastorns més comuns en nens i adolescents?

En Institut Alba, després de divuit anys atenent nens i adolescents, identifiquem els principals trastorns pels quals ens sol·liciten ajuda terapèutica:

  • Trastorns d'ansietat: En aquest cas parlem de pors, preocupacions o ansietats persistents que pertorben la seva capacitat per a participar en jocs, l'escola o institut o en la pròpia interacció social tan necessària en aquest tram vital. Els diagnòstics inclouen el trastorn d'ansietat social, el trastorn d'ansietat generalitzada i el trastorn obsessivocompulsiu.
  • Depressió i altres trastorns de l'estat d'ànim: La depressió és un sentiment persistent de tristesa i pèrdua d'interès que pertorba la capacitat dels menors per a exercir-se a l'escola i interactuar amb els altres. En el trastorn bipolar per exemple provoca canvis de l'estat d'ànim entre la depressió i l'eufòria.
  • Trastorns alimentaris:  Els trastorns alimentaris es defineixen com la preocupació per una mena de cos ideal, el pensament desordenat sobre el pes i la pèrdua de pes, i els hàbits alimentosos i de dieta riesgosos. Els trastorns alimentaris, com l'anorèxia, la bulímia i el trastorn alimentari compulsiu, poden donar lloc a disfuncions emocionals i socials i a complicacions físiques que posen en risc la vida.
  • Trastorn per dèficit d'atenció i hiperactivitat: En comparació amb la majoria de nens i adolescents de la seva mateixa edat, els menors amb trastorn per dèficit d'atenció i hiperactivitat tenen dificultats d'atenció, conductes impulsives, hiperactivitat o alguna combinació d'aquests problemes.
  • Trastorn de l'espectre autista: El trastorn de l'espectre autista és una afecció neurològica que es manifesta en la infància. Els nens que ho pateixen tenen dificultats per a comunicar-se i interactuar amb els altres.
  • Trastorn per estrès posttraumàtic:  El trastorn per estrès posttraumàtic és un sofriment emocional prolongat, ansietat, records inquietants, malsons i conductes pertorbadores en resposta a la violència, al maltractament, a les lesions o a altres successos traumàtics.
  • Trastorn per consum: El consum de substàncies tòxiques genera addicció i provoca alteració en la percepció de la realitat, crisi de pànic, dissociació i altres trastorns emocionals i de conducta.


    Una vegada identificats els principals trastorns hauríem de plantejar-nos quins senyals d'advertiment podríem detectar per a un diagnòstic precoç i una intervenció adequada. Després de consultar a l'equip de psicòlogues del departament de psicologia infantil i psicologia juvenil ens identifiquen els següents senyals d'alarma:


Tristesa
Evitar reunir-se amb amics/as
• Autolesionar-se
Parlar de mort o suïcidi
• Rabietas o irritabilitat
Canvis d'humor, comportament o personalitat
Canvis en els hàbits alimentosos
Pèrdua de pes
• Dificultat per a dormir
Freqüents maldecaps o d'estómac
Dificultat per a concentrar-se
Canvis en el rendiment acadèmic
Evitar o faltar a l'escola



Què fer si ens trobem davant símptomes com els comentats?




Des de Institut Alba recomanem als pares i mares que observin el seu entorn mes pròxim ( amics/a, professors de l'escola o Institut, així com uns altres familiars o amics de la família). Una vegada disposem de mes informació han de posar-se en coneixement del pediatre per a realitzar un primer diagnòstic en funció dels signes i símptomes que l'afecten en la seva vida diària. Una vegada avaluat la situació el metge recomanarà acudeixin a un especialista perquè realitzi una avaluació i diagnòstic més detallat.



Què podem esperar en acudir a un psicòleg/a?




Els diagnòstics en psicologia infantil i/o psicologia juvenil poden durar en el temps degut a les característiques intrínseques del propi desenvolupament del menor. A més, el professional que atén el cas ha de generar un clima de confiança idoni perquè, a aquestes edats, els menors presenten dificultats per a comprendre i expressar els seus sentiments.

D'altra banda, la terapeuta principal ha de realitzar un assessorament integral a tots els membres de la família, per a transmetre la seva importància en el pla d'intervenció a realitzar. I finalment, en les malalties o trastorns de salut mental han d'intervenir diferents professionals on la figura del psicòleg/a deure emergir com a clau d'interconnexió entre els mateixos perquè sigui efectiu el tractament.


La nostra experiència ens diu que tingueu paciència, seguiu les recomanacions de l'equip de psicologia i a través del vostre suport incondicional i una adequada intervenció terapeutica aconseguirem reconduir i resintonitzar aquells sentiments o dificultats que ara tant preocupen i desequilibren tant a ells com a la resta de la família.





Meritxell Alcaraz Forte 

Psicòloga col·legiada núm. 13.018 

Institut Alba: Centre de Psicologia, Psicopedagogia i Logopèdia











Prestem els nostres serveis en localitats pròximes: Vilassar de Mar, Vilassar de Dalt, Premià de Dalt, Cabrils, Cabrera, El Masnou, Alella, Teià, Tiana, Mataró, Montgat. També ens trobaràs en psicologia en línia.