Trastorn per Ensomni Inadaptat
Més del 90% de la població fantasieja uns minuts cada dia amb alguna cosa (unes vacances, un premi de loteria, una relació sentimental, un nou projecte professional…).
Hi ha estudis que avalen que aproximadament el 90% de la població fantasieja uns minuts cada dia.
Somiar desperts no és una activitat perjudicial per a nosaltres. És més, fins i tot pot resultar beneficiós perquè ens ajuda a motivar-nos a aconseguir aquells objectius vitals que ens plantegem.
El problema radica quan aquests ensomnis són constants i fins i tot excessius, desencadenant una desconnexió amb la realitat en aquest moment de vigília permanent provocant que les persones afectades abandonin les seves responsabilitats familiars, professionals i/o socials i generant-los un quadre d'ansietat i inquietud comparable a altres patologies com les addiccions.
En psicologia, la desconnexió entre les emocions i pensaments de l'entorn i fins i tot de la pròpia identitat la coneixem com a dissociació emocional o cognitiva.
Les possibles causes d'aquesta dissociació poden ser biològiques o contextuals (esdeveniments traumàtics). I, en nombroses ocasions, sorgeixen com una estratègia inadaptativa de defensa de la nostra ment per a “protegir-nos” de l'afrontament de situacions que ens generen molt estrès.
La primera descripció cultural en literatura o cinematografia la trobem en la novel·la “Alicia al país de les Meravelles”. Encara que probablement els més joves, o no tan joves, recordaran amb millor perspectiva el “ensomni inadaptat” plasmat en la pel·lícula AVATAR del director James Cameron.
El trastorn per ensomni excessiu o inadaptat va ser definit per primera vegada pel psicòleg Israelià Eli Somer.
En 2016 un equip de recerca junt el mateix Eli Somer va publicar un estudi multicèntric on els resultats van confirmar la seva tesi i van concloure que la problemàtica subjacent se centra en cinc eixos simptomàtics:
• Obsessiu – Compulsiu
• Dissociatius
• Dèficit d'atenció
• Vivències de presència
• Absència de símptomes psicòtics
Trobem set possibles simptomatologies aparents en el trastorn per ensomni excessiu:
- Somnis “extremadament” reals
- Somnis que “substitueixen” a fets esdevinguts realment
- Falta de concentració
- Insomni
- Obsessió per continuar vivint en aquesta realitat paral·lela
- Parlar i/o Murmurar en la vigília
- Somiar despert durant molt de temps
“Si necessites evadir-te de la realitat a través de somnis durant hores és un senyal que puguis estar patint aquest trastorn”
A més, fantasiejar amb molta freqüència o intensitat per a evadir-se de la realitat, és un clar símptoma d'insatisfacció vital que genera desgast emocional i cognitiu que pot resultar ser molt perjudicial per a les persones afectades. A Institut Alba identifiquem tres signes patològics clars sota aquest trastorn que acostumen a vincular-se entre si:
- Baixa autoestima
- Traumes en la infància o adolescència
- Ansietat i estrès
Has d'acudir a un especialista si somies massa temps despert?
Demanar ajuda psicològica serà clau si aquests somnis dissociatius provoquen en tu dificultats per a afrontar els reptes diaris que hem de fer front, o bé comencen a provocar problemes laborals i socials.
Abans de sol·licitar més informació sobre aquest tema, et recomanem que segueixis aquests breus consells per a corregir el costum amb la qual evadir-te de la realitat:
- Analitza què t'està succeint (o què t'ha succeït) i sigues conscient de la situació. En analitzar les teves vigílies podràs veure que s'amaga darrere de cadascuna de les situacions i descobrir els problemes reals que subjeuen després de tu. Et recomanem que facis un llistat amb tot allò que vas somiant o imaginant.
- Cerca la funció que busques en l'ensomni. Com hem comentat anteriorment, en moltes circumstàncies la persona afectada cerca vies de fuita per a no enfrontar-se a la realitat, crea mecanismes de fugida en traumes passats o simplement per a deixar d'estar avorrits
- Descobreix quant temps passes en aquesta “realitat paral·lela”. Anotar el temps t'ajudarà a ser conscient de l'espai que has dedicat a fantasiar i desconcentrar-te de les tasques que estaves realitzant i són veritablement importants.
En Institut Alba enfoquem el trastorn per ensomni inadaptat desde una metodologia integradora i ens centrem a treballar les següents áreas:
- Anàlisis del origen i les causes que ho provoquen
- Reconstrucció del "jo" i reconexió amb la realitat
- Identificar els estímuls que generen les necessitats d'entrar als estímuls que generen les necessitats d'entrada en aquest estat
- Normalitzar el somni nocturn
- Control i Gestió del temps
- Mantenir rutines guiades
- Establir hàbits saludables
- Millorar la concentració i l'atenció
Si després de la valoració clínica determinem que les causes que originen el trastorn estan relacionades amb l'estrès postraumàtic, podem introduïr el protocol de Desensibilització i Reprocessament denominat EMDR per treballar els aconteixements traumàtics que l'estan generant o mantenint.
Si desitges ampliar més informació, no dubtis en posar-te en contacte amb el nostre equip de psicologia d'adults.
Meritxell Alcaraz Forte
Psicòloga col·legiada núm. 13.018
Directora Institut Alba - Premià de Mar (Maresme)
Prestem els nostres serveis a les localitats properes: Vilassar de Mar, Vilassar de Dalt, Premià de Dalt, Cabrils, Cabrera, El Masnou, Alella, Teià, Tiana, Mataró, Montgat. També ens trobaràs en psicologia online.