Des que va començar la crisi sanitària al març de 2020 s'han aguditzat els problemes mentals a causa del confinament prolongat, la falta de contacte social, la incertesa socioeconòmica i la pèrdua de sers estimats per coronavirus.

Un estudi internacional publicat en la revista “The Lancet” estima que la crisi del coronavirus va provocar 53 milions més de trastorns depressius.

"La investigación revisó más de 5.000 estudios y analizó cerca de medio centenar de investigaciones realizadas en 2020 siendo jóvenes, mayores, personas con discapacidad y mujeres los grupos poblacionales más afectados en su salud mental".

Les dades que recullen l'estudi constaten que els casos per depressió i trastorns de ansietat s'han incrementat un 28% i 26% respectivament afectant principalment les persones amb menys recursos econòmics.

Per què la salut mental afecta més a dones que a homes?

En Institut Alba al llarg d'aquest període en les reunions clíniques multidisciplinàries que duem a terme el equip de psicòlogues del centre creiem que no sols influeixen causes biològiques (cicles hormonals, etc) que augmenten el risc; sinó que sobretot influeix el rol de la dona en la societat, destacant:

Càrrega de responsabilitat en la llar

Cuidar de la família

Discriminacions

Segons l'equip de psicologia d'adults, als homes, els costa més acudir a teràpia o al metge per a sol·licitar ajuda  de els símptomes que pateixen. En molts casos, l'alcohol és un refugi, per això el alcoholisme és més freqüent entre els homes.

La incertesa econòmica és responsable de molts trastorns d'ansietat i depressió?

La precarietat laboral, la incertesa sobre el futur més immediat o l'empitjorament de les condicions de vida augmenten significativament el risc de sofrir episodis de ansietat i depressió, afirmen de forma consensuada l'equip de psicòlogues de la consulta.

L'equip de psicologia infantojuvenil vol remarcar com els trastorns de conducta alimentària (TCA) s'han incrementat des que es va iniciar la crisi sanitària. Un trastorn que passa bastant desapercebut entre la societat i en la qual Institut Alba està molt conscienciat i treballant per a ajudar aquesta problemàtica ascendent entre els segments de població més joves.

Si desitges ampliar més informació, no dubtis a posar-te en contacte amb nosaltres.

Meritxell Alcaraz Forte

Psicòloga col·legiada núm. 13.018

Directora Institut Alba - Premià de Mar (Maresme)

Prestem els nostres serveis en localitats pròximes: Vilassar de Mar, Vilassar de Dalt, Premià de Dalt, Cabrils, Cabrera, El Masnou, Alella, Teià, Tiana, Mataró, Montgat. També ens trobaràs en psicologia en línia.