Neurosi del Diumenge
Quan descobreixes que no tens res a fer, excepte estar amb tu mateix/a pot ser que t'identifiquis amb aquesta situació.
Les tardes del diumenge et costen especialment?
Pot ser que moltes persones experimentin un estat d'ànim baix o una sensació de buit existencial els diumenges a la tarda, a vegades és una sensació melancòlica, difícil d'associar amb una causa concreta.
A què es deu en realitat aquest fet?
A vegades omplim el nostre buit intern o encobrim la nostra tristesa amb activitats o tasques, de manera que evitem enfrontar-nos a aquests sentiments. El Diumenge, en general dia de poca activitat, ens enfrontem a la realitat del nostre conflicte intern.
No hi ha estímuls ni cortines de fum com la rutina laboral o acadèmica que ens ajudin a evitar aquests pensaments. Normalment, davant aquesta sensació d'insatisfacció, el que solem fer és buscar una activitat per a omplir el nostre dia, com quedar amb amics i amigues, veure alguna pel·lícula o avançar amb el treball o estudis. D'aquesta manera, evitem enfrontar-nos als pensaments i les emocions que estem sentint.
Viktor Frankl, autor del llibre “L'home a la recerca del sentit”, defineix aquesta sensació de buit existencial com la neurosi del Diumenge o la síndrome del Diumenge a la tarda. En aquest dia ens enfrontem a la tranquil·litat i a parlar amb nosaltres/as mateixos/as i és quan ens plantegem quin és el propòsit de la nostra vida i és aquí quan sorgeix el conflicte intern.
Per a combatre i gestionar aquest sentiment us deixem una sèrie de consells que creiem que us siguin d'ajuda:
- Heu de ser conscients en tot moment que és un sentiment normal, i és habitual que pugui ocórrer en moltes ocasions.
- Heu d'acceptar totes les emocions que sentir i deixar-les ser .
- Podeu recórrer a l'evitació d'aquesta sensació mitjançant l'activació física i social
I si ens parem a escoltar aquest buit, i ser conscients del que internament realment necessitem?
“No hi ha res en el món que capaciti tant a una persona per a sobreposar-se a les dificultats externes i a les limitacions internes com la consciència de tenir una tasca en la vida”
Viktor Frankl (*)
()Us recomanem la lectura del llibre “L'home a la recerca de sentit” de Viktor Frank
(1) Viktor Emil Frankl, conegut com Viktor Frankl, va ser un neuròleg, psiquiatre i filòsof austríac, fundador de la logoterapia i de l'anàlisi existencial.
Marta Romero Aznar
Psicóloga General Sanitària 15754 (COPCV)
Institut Alba - Premià de Mar (Maresme)
Prestem els nostres serveis en localitats pròximes: Vilassar de Mar, Vilassar de Dalt, Premià de Dalt, Cabrils, Cabrera, El Masnou, Alella, Teià, Tiana, Mataró, Montgat. També ens trobaràs en psicologia en línia.
Lucia
Raquel