Halloween és una festivitat molt esperada per molts nens/as per les disfresses i sortir amb les seves famílies i/o amics a la “caça” de caramels i el seu famós «truc o tracte». Botigues i cases s'arriben de carabasses, calaveres, esquelets, ratapinyades, teranyines, però:

Què succeeix amb els petits/as que tenen por a tot el que envolta a Halloween?

La por és una reacció natural, forma part del nostre instint de supervivència i del nostre desenvolupament evolutiu.

La por és poderosa i als adults ens ha costat valor, experiències i sobretot establir estratègies per a vèncer als nostres monstres interiors.

Qui de vosaltres no sofreix estrès o ansietat en parlar en públic, prendre decisions o tenir por al fracàs?

Als més petits els costa distingir entre el què és de veritat i què és de mentida i una festivitat com aquesta pot resultar traumàtic per a ells, produint-los quadres severs d'ansietat i angoixa. El que hem de fer és ensenyar als nens a enfrontar-se a allò que els fa por i ajudar-los a superar-ho perquè puguin gaudir de la celebració d'Halloween al costat dels seus amics.

La majoria de les pors són evolutius encara que podrian derivar-s'en pors patològiques sinó se sol·licita atenció psicològica. Per aquest motiu a molts pares els pot resultar difícil manejar la situació. Com a pares, des del Departament de psicologia infantil de Institut Alba us recomanem els acompanyeu en aquest procés i fer tot el possible per a donar-los suport i ajudar-los a superar les seves pròpies pors.

Aquí us deixem una bateria de consells pràctics que els ajudessin a reduir l'ansietat i l'estrès emocional tant per a gaudir de la festivitat de halloween com de la resta dels seus monstres emocionals.

Estratègies de afrontación i superaración de pors infantils:

  • Identifica la por que té: Deixa que s'expressi i escolta-li atentament
  • Ofereix-li comprensió i seguretat: Negar les seves pors els reafirmarà en els seus sentiments que no podeu ajudar-lo
  • Mostra't relaxat/a: Hem d'evitar reforçar les seves pors, per aquest motiu evitar renyar-los o exagerar la situació
  • Ajuda'l a comprendre l'ansietat: Explica-li els fets de manera senzilla, estem convençudes que els ajudarà
  • Ensenya-li trucs per a manejar l'ansietat: A través d'activitats que li agradi i els pugui ajudar
  • Cerca solucions conjuntes: De manera gradual perquè s'enfronti als seus temors. No us oblideu de felicitar-los en cada pas
  • Promou la seva autoestima i autonomia: Eines d'intel·ligència emocional i social le seran de gran ajuda perquè vagin prenent les seves pròpies decisions sobre com afrontar les seves pors
  • Ensenya-li a no preocupar-se o enfardarse: El millor és buscar solucions als problemes. Els pares i mares hem de ser el seu model de superació i devem no transmetre les nostres pròpies pors
  • Ajuda'l al fet que els altres també comprenguin els seus temors. La burla o el ridícul no és una ajuda sinó que fa que senti menys confiança en si mateix o en si mateixa i que tracti d'ocultar la seva por. Si volem ajudar-lo hem de comprendre-li
  • I el més important, somriu: L'humor és una gran teràpia de confrontació i serà de gran ajuda. Buscar junts el graciós i divertit que pot ser.

Tot l'equip de psicologia infantil i psicopedagogia us desitja que gaudiu d'aquest halloween en família i sigui un primer pas per als més petits.

Meritxell Alcaraz Forte

Psicóloga colegiada núm. 13.018

Directora Institut Alba - Premià de Mar (Maresme)

Prestem els nostres serveis en localitats pròximes: Vilassar de Mar, Vilassar de Dalt, Premià de Dalt, Cabrils, Cabrera, El Masnou, Alella, Teià, Tiana, Mataró, Montgat. També ens trobaràs en psicologia en línia.