La tristesa és una emoció universal que tots experimentem en algun moment de les nostres vides. Aquesta pot sorgir com a resposta a la pèrdua, el fracàs, l'estrès o una decepció.

Encara que és una emoció normal i natural, a vegades pot resultar aclaparadora i difícil de superar. En aquest article, explorarem com afrontar-la amb l'ajuda del nostre equip de psicologia i compartirem consells pràctics i perspectives valuoses per a ajudar-te a superar-la i recuperar l'alegria en la teva vida.

  1. Reconeix i accepta les teves emocions:

Laura, emfatitza la importància que reconeguem i acceptem les nostres emocions. No reprimeixis la tristesa o intentis ignorar-la, permet-te sentir-la i experimentar-la.


En acceptar la tristesa estaràs en un millor lloc per a comprendre-la i puguem treballar en la seva superació. (Laura del Moral)


2. Busca suport social:

Olga, vol destacar la importància del suport social en aquests moments. Ens explica que parlar sobre els sentiments amb amics pròxims o familiars pot ajudar-te a sentir-te alleujerat o alleujerada.

Acudeix a teràpia si sents que la tristesa és persistent i comença a afectar significativament en el teu dia a dia. (Olga *Luna)


3. Practica l'autocura:

La nostra terapeuta especialitzada en benestar emocional, Eva, destaca la necessitat de cuidar-se a un mateix/a quan s'està trista. 

L'autocura per a ajudar-te a reconnectar amb tu mateixa/o i a mantenir una perspectiva més positiva en la vida. (Eva Creixell)

 4. Estableix petites fites assolibles:

La nostra psicòloga especialitzada en teràpia juvenil i d'adults, Elena, ressalta la importància establir petites fites, havent de ser assolibles per a evitar que ens sentim aclaparats i aclaparades per la tristesa. 

Aquestes fites poden ser tan simples com aixecar-te del llit, fer una passejada curt o realitzar una activitat que solies gaudir. Aconseguir els teus objectius et donaran sentit d'assoliment i motivació per a seguir endavant. (Elena Sanz)

 5. Practica la gratitud:

Cristina, la nostra última psicòloga general sanitària a incorporar-se a Institut Alba suggereix que conreem la gratitud com una eina per a contrarestar la tristesa. Ens conta que pot ser una cosa tan bàsica com agrair tenir un sostre on dormir o la companyia d'un ser estimat.

“Diàriament, pren-te un moment per a reflexionar sobre les coses per les quals et sents agraïda/o”. (Cristina Barceló)

Meritxell, directora clínica de *Institut Alba ens deixa una reflexió sobre la tristesa:


“La tristesa pot ser una emoció aclaparadora, però no ha de definir la nostra vida.” (Meritxell Alcaraz Forte)


Seguint els consells del nostre equip, podem aprendre a afrontar-la i superar-la gradualment.

Reconèixer i acceptar les nostres emocions, buscar suport social, practicar l'autocura, establir metes petites i assolibles, i practicar la gratitud són estratègies poderoses que us ajudaran a recuperar l'alegria i el benestar emocional.

Volem recordar-vos que cadascun/a de nosaltres som únics i úniques, cada persona pot trobar un enfocament diferent que et funcioni millor que pels altres. Algunes persones poden beneficiar-se d'activitats creatives com escriure, pintar o escoltar música, mentre que unes altres poden trobar consol en activitats a l'aire lliure o en l'exercici físic.


La clau està a descobrir quines activitats i tècniques et brinden el major alleujament i adaptar-les a la teva situació personal

A més dels consells esmentats anteriorment per part del nostre equip de psicòlogues, en les reunions de coordinació clínica de benestar emocional, el consens de l'equip suggereix que traslladem als nostres pacients la importància de traslladar-los que han de permetre's el temps necessari per a cuidar-se i cicatritzar ferides.

No us pressioneu per a superar la tristesa de manera immediata, el procés de recuperació porta temps i és diferent per a cada persona.

“Permet-te sentir, processar i sanar al teu propi ritme, sense jutjar-te per les teves emocions.”         (Anna Comas)


Si la tristesa persisteix durant un període prolongat o si sents que està interferint significativament en la teva vida diària, és recomanable que contactis amb nosaltres.

Les psicòlogues estem capacitades per a ajudar-te a explorar i abordar les causes subjacents de la teva tristesa, brindant-te eines i tècniques addicionals per a superar-la. (Silvia Solano)


En resum, encara que pugui resultar-te desafiador, és possible afrontar-la i recuperar l'alegria. En reconèixer i acceptar les vostres emocions, buscar suport social, practicar l'autocura, establir fites assolibles i conrear la gratitud, podem superar la tristesa i construir una vida més equilibrada i feliç.

Recorda que és normal experimentar alts i baixos emocionals, però si sents que la tristesa persisteix o interfereix significativament en el teu benestar, no dubtis a contactar-nos. Tots mereixem viure una vida plena i satisfactòria, i hi ha recursos disponibles per a donar-te suport en el camí cap a la recuperació emocional.


La tristesa no defineix qui ets. Aprèn a enfrontar-la, cuidar-te i recuperar l'alegria en la teva vida. (Institut Alba)

Direcció Institucional Institut Alba
Carrer Gran Via de Lluís Companys 168, 2n 1a 08330 Premià de Mar (Barcelona)


Institut Alba és un centre multidisciplinari de Psicopedagogia, psicologia i logopèdia amb un equip de terapeutes especialitzat amb l'aval del nostre prop de vint anys des que obrim la consulta. Volem ser la teva solució i poder ajudar-te/ajudar-vos en les dificultats per les quals estàs/estigueu passant. 

Prestem els nostres serveis en localitats pròximes: Vilassar de Mar, Vilassar de Dalt, Premià de Dalt, Cabrils, Cabrera, El Masnou, Alella, Teià, Tiana, Mataró, Montgat. També ens trobaràs en teràpia en línia.